Boje zidova u spavaćoj sobi

Boje zidova u spavaćoj sobi

Najbolja boja kreirat će u vašoj sobi ugodnu i opuštenu atmosferu, koja lijepo izgleda, vama se sviđa i poziva na spavanja. To znači da ne postoji univerzalno odgovarajuća boja zidova u spavaćoj sobi, nego je trebate birati ovisno o vašim preferencijama i ukusu. Postoje opća pravila kako uskladiti boje zidova i namještaja, no treba uzeti u obzir i specifičnosti spavaće sobe.

Ako već imate neki namještaj, tepih ili dekore koje želite zadržati u svojoj sobi tada biste ih trebali uzeti u obzir pri odabiru boje zidova. Jer ako u spavaćoj sobi budete imali previše boja djelovat će zbrkano, te otežavati spavanje.  Zbog toga je dobro birati odgovarajuće boje koje su jedna do druge u shemi boja u različitim tonovima i nijansama.  Za zidove birajte nježne boje, a one jače ostavite za dekoraciju ili posteljinu.

Također razmislite o kombiniraju odabrane boje zidova s bijelom. Tradicionalno su zidovi bili u jednoj boji, međutim danas se i boje na zidovima međusobno kombiniraju, a posebno s bijelom.

Vrlo važan faktor pri odabiru boje za vašu spavaću sobu je njena veličina. Ako imate malenu spavaću sobu zidove obojite u svjetlije nijanse, jer svjetlije nijanse kreiraju dojam veličine.  Ako imate veliku sobu, slobodno se poigrajte i s tamnijim bojama.

Pri odabiru boje stropa uzmite u obzir visinu prostorije. Što je strop niži to bi boja trebala biti svjetlija. Ako imate nizak strop, odaberite bijelu ili svijetlo žutu boju, a ako vam je strop visok, tada će tamnije boje dodati toplinu u vašu spavaću sobu.

Neutralne boje su uvijek sigurniji odabir. Bež, siva, boja pijeska ili smeđa dobro će se uklopiti u svaki prostor. Lako ćete ih kombinirati s drugim bojama, te će se boje zidova slagati s namještajem i dekorativnim predmetima u većini slučajeva. Problem s ovim bojama je to što su uobičajene, česte, za neke ljude pomalo i dosadne, te ćete s odabirom ovih boja teško oduševiti. Međutim uz dobar tepih ili posteljinu u dobro pogođenoj boji, ove boje mogu biti odličan izbor. Ako želite sigurnu opciju s kojom teško da možete pogriješiti, tada su neutralne boje za vas.

Pastelne boje najčešći su odabir za boje zidova u spavaćim sobama. One su nježne, opuštajuće i doprinose dobro snu. To su nježne nijanse žute, plave, zelene, ljubičaste i ružičaste. Problem s ovakvim bojama zidova je što mogu izgledati previše djetinjasto, pa bi ih trebalo kombinirati s jačim bojama namještaja, posteljine i dekoracije.

Jarke boje nisu najbolji odabir boja za zidove u spavaćoj sobi, ali mogu izgledati vrlo efektno. Budući da su mir i opuštajuća atmosfera ključni za dobar san, a vibrantne, jarke boje podižu energiju mogu negativno djelovati na san. Ipak, ako ih baš volite tada je proljetna zelena pravi odabir, jer zelena boja sama po sebi djeluje umirujuće i opuštajuće.

Crveni i narančasti zidovi u spavaćoj sobi inspiriraju strast i toplinu, ali žive nijanse mogu djelovati opterećujuće, pa se svejedno odlučite za svjetlije tonove.

Žuta boja na zidovima u spavaćoj sobi također kreira toplinu, a pastelne i svijetle nijanse kreiraju iluziju većeg prostora i dodatnog osvjetljenja.

Ako vam se čini da vašoj sobi treba čišća atmosfera tada se odlučite za plavu boju zidova. Plava boja podsjeća na more i nebo, te kreira otvoreni ugođaj i prozračnost.
Ljubičaste boje kao i ružičaste na zidovima u spavaćoj sobi djeluju romantično, ali mogu djelovati pretjerano djevojački, pa nisu pogodne za bračnu sobu ili dječake.

Smeđe boje imaju umirujući efekt, te su vrlo pogodne za boju zidova spavaće sobe.

Zelene nijanse, također su dobar odabir za spavaću osobu, ali samo svjetlije vedre nijanse. Tamnije i zagasite boje zelene ne pašu uz većinu tonova kože, pa će vaša koža u spavaćoj sobi tamno zelenih zidova djelovati možda manje blistavo i zdravo nego jest.

Inspiraciju za uređenje potražite u dizajnu branda Alf Italia:


Komentari

Odgovori

*