Kako urediti mali dnevni boravak

Kako urediti mali dnevni boravak

Kada se radi o uređenju malog dnevnog boravka najvažniji su detalji.  Morate ih pažljivo birati, ali nikako s njima pretjerivati, kako ne biste dobili dojam zagušenog prostora. Pravi odabir namještaja i ukrasa u malom dnevnom boravku trebao bi ostaviti dojam protočnosti i uglađenosti.

Kod izbora namještaja za mali dnevni boravak birajte namještaj koji ostavlja dojam lakoće i prozračnosti. Stvarna veličina namještaja nije toliko bitna, koliko dojam koji ostavljaju. Stakleni stolić, stol i stolice s jednom nogom, virtualno konzumiraju vrlo malo prostora, pa ćete se lakše kretati kroz dnevni boravak, te će se prostor doimati otvorenijim. Ispunjavanje prostora u malom dnevnom boravku stolićem se može činiti kontraproduktivno, ali ako izbjegavate male komade namještaja i birate samo one velike i nužne, to će previše pojednostavniti prosto, te može ostaviti dojam kao da vam u dnevni boravak ništa nije stalo.

Kada uređujete mali dnevni boravak birajte svijetle i neutralne boje. Najbolji su bijeli ili neki sasvim svijetli pastelni zidovi, te svijetao namještaj, bež nijansi. Takav odabir namještaja vizualno će širiti prostor.

Imajte na umu kako svaka prostorija ima više dimenzija, pa se nemojte usredotočiti samo na pod. Zidnim dekorativnim predmetima trebali biste pozvati oči da pogledaju i iznad visine oka. Ako naglasite vertikalne površine dnevni boravak će se doimati većim.

Za mali dnevni boravak jako je bitno da bude svijetao i prozračan, pa iskoristite sve raspoloživo svjetlo.  Reflektirajuće površine također mogu pomoći, jer će povećati osvijetljenost. Zavjese na prozorima neka budu prozračne i jednostavne, kako ne bi blokirale svjetlost. Za mali dnevni boravak nikako nije dobro birati zavjese od teških materijala ili zavjese u više slojeva.  Da bi dobili dojam veće prostranost zavjese objesite od stropa do poda. Dobra je ideja i birati vertikalne uzorke, ali ne pruge, jer će se tako izgubiti efekt visine.

Dok razmišljate kako urediti mali dnevni boravak jako je bitno da stalno imate protočnost u glavi. Od ulaznih vrata do kraja prostorije trebalo bi se moći kretati jasnim linijama bez prepreka. Do kauča, fotelje i svake stolice bi se trebalo moći proći bez prepreka na putu.

Teksture su jako bitne. Svaka površina u malom dnevnom boravku bi trebala biti ugodna i na dodir i na pogled. Malo luksuznije tkanine, neće vas koštati puno, ali će mali dnevni boravak učiniti mnogo ljepšim.

Za uređenje malog dnevnog boravka jako je bitna simetrije. Trebalo bi kreirati uravnoteženu, simetričnu prostoriju, gdje će proporcije slika na zidu, odgovarati stoliću i tepihu, a stolice i ostatak namještaja biti u ravnoteži.

Nemojte zaboraviti ni na funkcionalnost. Zidove iskoristite za viseće ormare ili police, ali nemojte ih postavljati iznad sjedeće garniture, jer bi mogle ostavljati dojam kao da pritišću prostoriju.

Kako urediti mali dnevni boravak

Linon
Zimtown

dnevni-boravak-f

BoConcept
BoConcept
BoConcept

Komentari

Odgovori

*