29. ožujka 2024.

Uređenje doma i interijera

Savjeti i ideje za uređenje doma – COVERmagazin.com

Uređenje blagovaonice

Blagovaonica je prostor u kojem većina obitelji najviše vremena...

Uređenje blagovaonice

Blagovaonica je prostor u kojem većina obitelji najviše vremena boravi zajednički uživajući u obiteljskim obrocima i razgovorima. Zbog toga blagovaonica mora biti ugodna, te se u domu nikako ne smije zapostaviti ili ignorirati. Obitelj bi se trebala radovati boravku u toj prostoriji i zajedničkom vremenu.

Naravno, u blagovaonici najvažnija je udobnost stolaca i veličina stola. Stolci bi trebali biti udobni, po mogućnosti vodonepropusni, te od materijala otpornog na mrlje. Umjetna koža je dobra opcija za stolce za blagovaonicu. Površina stola može biti od drva, stakla, metala ili kamena. Drvo se smatra najpogodnijim materijalom, ali važno je da je korišteni materijal otporan na grebanje kao i visoke temperature. Ipak, investirajte u dobre podloške, koji će osigurati što manja oštećenja stola.

Ako vam treba više sjedećih kapaciteta birajte stolove s jednom, središnjom nogom, jer za njih možete staviti više stolaca u odnosu na stolove s četiri noge.

Stolci bi trebali biti uvijek udobni, a ako očekujete goste, koji će duže sjediti u blagovaoni, osigurajte im dodatne jastučiće na stolce.

Obično se blagovaone stilski dijele u moderne, tradicionalne i seoske. Svaki od ovih stilova može odlično funkcionirati, u stanu ili kući, u selu ili  gradu. Važno je da se odlučite za jedan stil i da ga poštujete uzimajući u obzir detalje.

Moderne blagovaonice obično su u svijetlim bojama ili monokromatske, što znači da se jedna boja proteže cjelokupnim uređenjem. Stolci su jednostavnih linija, plastični ili od eko kože. Stol je obično bez stolnjaka, visokog sjaja ili stakleni. Dekoracije su staklene, modernih oblika. Moderan stil se često koristi kod uređenja blagovaona koje nisu zasebne prostorije nego su u otvorenim planovima dio dnevnog boravka.

Tradicionalni stil podrazumijeva drveni stol i stolice, ponekad presvučene navlakama, a veliki stolnjak je čest dodatak. Za dekoracije se obično koriste veliki svijećnjaci ili cvijeće u vazama. Tradicionalni stil obilježava mnogo tkanine, uključujuće dekore na prozorima i tepihe.

Seoske blagovaone su obično od punog drveta, a umjesto stolaca često se koriste kutne ili obične klupe. U seoskom stilu nema puno tkanine. Stolovi su bez dekoracija, a ako ima stolnjak, on je mali i postavlja se na sredinu stola kao dekoracija, a na njega obično ide košara za kruh ili zdjela za voće.

Boje u blagovaonici bi trebale biti pastelne i neutralne, a to se odnosi i na stolnjake, salvete i ostali kuhinjski tekstil. Zimi, budući da se jede teža hrana, možete osvježiti izgled blagovaone, i tamnijim bojama poput smeđe, modre ili ljubičaste.

Za osvjetljenje blagovaone obično se biraju spušteni lusteri.  Dobra ideja je u blagovaonu staviti dekorativno ogledalo, jer se smatra kako, osim što vizualno povećava prostoriju i privlači bogatstvo u taj dom.