Antikviteti – kako prepoznati antikni namještaj

U tekstu ćete saznati što su to antikviteti i kako prepoznati antikni namještaj.

Antikviteti – kako prepoznati antikni namještaj

Antikviteti su oduvijek cijenjena roba, a skupljači antikviteta svoj hobi uglavnom ne smatraju hobijem, nego strašću.  Antikvitet označava stari predmet koji je vrijedan čuvanja ili skupljanja. Antikviteti se obično nazivaju i starine. Najčešće se skupljaju zbog svoje starosti, ljepote, stanja ili osobne vrijednosti. Obična je praksa da se antikvitetima smatraju predmeti koji su stari bar 100 godina.  Stoga u antikvitete ne ubrajamo stare komade namještaja koji su zastarjeli ili staromodni, nego one koji su jako stari i zbog toga imaju svoju vrijednost.

Definicija antikviteta koja se najčešće spominje je komad namještaja ili predmet koji ima  veliku vrijednost jer se smatra starim. Motorna vozila su iznimke od pravila 100 godina. Uobičajeno neki predmet da bi se smatrao antikvitetom mora biti najmanje star 100 godina, ali se automobili obično smatraju antikvitetima ako su stariji od 25 godina, budući da je autoindustrija relativno nova. Međutim i ovo se lagano mijenja.

Antikni namještaj treba razlikovati od namještaja u antiknom stilu, koji je namještaj novije proizvodnje starinskog izgleda.

Predmeti koji su vrijedni skupljanja, a još nisu stariji od 100 godina  smatraju se kolekcionarskim predmetima, ali ne antikvitetima, te ih mnogi kupuju jer pretpostavljaju da će njihova vrijednost porasti kada uđu u skupinu antikviteta.

Kako znati koji je antikvitet vrijedan skupljanja?! Antikviteti nemaju svoju cijenu, nego vrijednost, što znači da vrijede onoliko koliko je netko za njih spreman platiti. To znači da neki antikni komad može biti vrjedniji jednoj osobi nego drugoj, i obje osobe su u pravu.  Da bi pomogli utvrditi vrijednost antikviteta obično se koristi kratica RADAR ili u hrvatskom  prijevodu bi to bilo REPAS – rijetkost, estetika, poželjnost, autentičnost i super očuvanost.

Rijetkost je možda najznačajnija značajka koja definira vrijednost nekog antikviteta. Uzmite u obzir koliko je komada originalno proizvedeno, koliko očuvano, koliko u toj seriji, boji, obliku i sl.  Svi će se složiti da je estetika u oku promatrača, ali postoje komadi koji se smatraju općenito estetski lijepim predmetima. Posjetite muzeje ili galerije kako biste vidjeli kako izgledaju univerzalno lijepi antikviteti. Poželjnost definira koliko ljudi bi trenutno na tržištu htjelo kupiti taj predmet. Autentičnost je vrlo bitna osobina antikviteta, jer najveću vrijednost imaju oni čije se porijeklo može dokazati, primjerice ako imaju potpis, proizvođača ili godinu proizvodnje. Super očuvanost jamči visoku vrijednost. Najbolje očuvani su oni koji izgledaju baš kako su izgledali u danima kada su nastali.


Komentari

Odgovori

*