50 ideja kako urediti dnevni boravak

50 ideja kako urediti dnevni boravak

Pri uređenju dnevnog boravka prvo je potrebno odrediti u kojem ćete stilu urediti svoj životni prostor, budući da nasumično kupovanje namještaja bez potpune ideje kako će u konačnici vaš dnevni boravak izgledati rijetko vodit do stilski uređenog dnevnog boravka.  Iako su jedno vrijeme bili jako popularni dnevni boravci uređeni u orijentalnom stilu, trenutno su najpopularniji  modernistički, suvremeni, tradicionalni, toskanski i industrijski stil uređenja. Kako se odlučiti za pojedini stil, ovisi o građevini i okruženju u kojem se nalazi vaš stan. Obično najdojmljivije izgledaju kontrastni stilovi, a najmanje upadaju u oči i doimaju se najprilagođenije slični stilovi. To bi značilo da ako želite impresionirati svojim stilom odlučite se za kontrast okruženja sa svojim dnevnim boravkom. Ako živite u novosagrađenoj luksuznoj zgradi odlučite se za industrijski ili tradicionalni stil, a primjerice ako živite na selu, modernistički i suvremeni stil ostavit će vaše goste bez riječi. S druge strane ako ne želite biti primijećeni, nego tek ugodan životni prostor koji neće uzrokovati puno komentara, neka se okruženje i uređenje podudaraju. U tom slučaju za uređenje kuće u predgrađu ili na selu se odlučite za tradicionalni stil, ako živite u zgradi starije gradnje za industrijski, a ako živite u luksuznoj zgradi za suvremeni ili modernistički.

Modernistički

Uređenje u modernističkom stilu, vezanim s minimalističkim, podrazumijeva malo namještaja, čistih linija, bez natrpanosti ili puno ukrasnih predmeta. Modernistički stil naglašava jednostavne i funkcionalne linije, a oslanja se na masovnu proizvodnju. Obično je neutralan, a najpopularnija je boja bijela, iako se ponekad dodaju neke vibrantne boje da bi se dobio dramatičan efekt.

Suvremeni

Suvremeni stil obuhvaća nekoliko različitih stilova nastalih u 20. i 21. stoljeću.  Linije su zaobljene za razliku od oštrih rubova u modernističkom stilu, a ako postoje negdje oštre linije namještaja one se ublažavaju jastucima, tepisima i slično. Boje su tople i prirodne. Suvremeni stil se često oslanja na smeđu i zelenu. Za uređenje se koriste prirodni materijali poput stakla, čelika, nikla i kroma, najpopularnije drvo su javor i breza, a za dekoraciju materijali poput svile, lana, pamuka.

Tradicionalni

Tradicionalni stil obično se veže uz visoku klasu 18. stoljeća, posebno Englesku i Francusku. Najpopularnija je boja breskve i zelene, a ove boje su upotpunjene brončanom i zlatnom  da bi se kreirala bogatija atmosfera. Cvjetni uzorak na tkaninama je uobičajen, kao i teški dekori na prozorima. Namještaj je izrezbaren, dekoriran, gotovo unikatan.

Toskanski

Toskanski stil je rustikalan, karakteriziran kamenom, elegantnim željezom, jednostavnim namještajem i detaljnim muralima.  U nekim detaljima je sličan tradicionalnom stilu, ali puno jednostavniji i prostiji. Rustikalna paleta boja u velikoj mjeri se oslanja na zemljane smeđe tonove. Kamin je neizostavan u dnevnim boravcima uređenim u toskanskom stilu.

Industrijski

Nekad se smatralo da industrijski stil, nije stil, nego proces uređenja, ali baš zbog toga se počeo cijeniti jer se doima kao da mu nedostaje stila i dotjerane vanjštine, dok i jednim i drugim zrači.  Njegova prednost je u kvalitetnim materijalima, koji neće brzo dotrajati. Tajna uređenja je u otvorenom prostoru. Naoko podsjeća na skladišta i garaže. Obično su stropovi visoki, a prostorije imaju nekoliko svrha. Industrijski stil je trenutno najmoderniji stil uređenja, a posebno ga cijene profesionalni dizajneri interijera.


Komentari

Jedan odgovor na “50 ideja kako urediti dnevni boravak”

  1. Pozdrav! Ugaona garnitura mi je kombinacija bijela koza sa maslinastim meblom. Koja boja zida odgovara uz to?

Odgovori

*