29. ožujka 2024.

Uređenje doma i interijera

Savjeti i ideje za uređenje doma – COVERmagazin.com

Što je najvažnije za uređenje potkrovlja?!

Pravilnim uređenjem potkrovlje možete potpuno transformirati i pretvoriti u vrlo moderan i ugodan prostora za boravak...

Savjeti za uređenje potkrovlja

Obično potkrovlja imaju lošu reputaciju, te im se pripisuje loša izolacija, loše osvjetljenje, skučenost i mnogo drugih negativnih epiteta, međutim pravilnim uređenjem potkrovlje možete potpuno transformirati i pretvoriti u vrlo moderan i ugodan prostora za boravak.

Život u potkrovlju ima i svoje prednosti, te mnogi biraju zadnji akt ili potkrovlje zbog privatnosti koje ono pruža odnosno, što iznad njih nema susjeda.

Ukoliko se radi o manjim prostorima u potkrovlju prostor bi trebao biti ugodan, po mogućnosti u svijetlim bojama i eventualno s tamnim detaljima, uključujući grede. Ako ih imate, i ako su vidljive možete ih dodatno naglasiti.

U potkrovljima se može dodatno pojaviti problem organiziranja prostora zbog spuštenih stropova i kosina. U nekim slučajevima krov i kosina se spušta prilično nisko, dok će u nekim slučajevima biti manje izraženo.

Prozori i osvjetljenje su bitni. Možda ste već primijetili da se često na potkrovljima koriste i krovni prozori. Što je više svjetlosti to se prostor doima prostranijim. Stoga pokušajte maksimalno iskoristiti prozore koje imate, te dodajte dobro osvjetljenje, stropne, ali i zidne ili stojeće lampe.

Kako biste bolje iskoristili prostor, područja koja se najviše koriste u stan i u kojima se često ustaje smjestite u dio gdje su stropovi najviši. U taj dio bi bilo dobro staviti kuhinju i dnevni boravak.

Područja na kojima se nalazi spušteni strop ili kosi dio iskoristite za police, ormare, vaze s cvijećem.

S obzirom na specifičnosti potkrovlja, često će kod uređenja vrijediti pravilo da je manje više, te da se trebate fokusirati na funkcionalan namještaj, a da istovremeno ga ne bude previše kako ne biste zatrpali prostor. U ovom slučaju će često biti potreban i namještaj po mjeri. Ali i ukoliko se ne radi o namještaju po mjeri, tražite praktičan i funkcionalan namještaj kako biste svaki dio maksimalno iskoristili.

Ukoliko potkrovlje nudi lijep pogled iskoristite to, pa čak i naglasite. Umjesto umjetničkih fotografija na zidovima neka naglasak bude na prozorima.

Što je najvažnije kod uređenja potkrovlja?

-1- Neka boje budu svijetle

Tamne boje čine da se prostor doima još manje, pa su bijela, žuta, bež, svijetlo siva, svijetlo plava i svijetlo zelena boje odlične za uređenje potkrovlja. Svijetlim bojama vizualno se povećava prostor, stoga nije čudno da se one preporučuju za uređenje potkrovlja.

2- Neka strop također bude svijetao

Izbjegavajte drvene stropne obloge kod uređenja potkrovlja. Iako se to može činiti efektno na slikama, većina prosječnih ljudi nema toliko veliko potkrovlje u kojem bi drvene obloge na stropu izgledale dobro. Ako želite efekt drvenog stropa, obojite tek neke grede u tamniju boju, a ostatak ostavite svijetao.

-3- Dodajte teksturu

Budući da jednobojni svijetli zidovi mogu biti dosadni, zidnim naljepnicama i primjerice led rasvjetom možete dati bogatiji izgled svome potkrovlju.

-4- Namještaj svedite na minimum

Budući da su mnoga potkrovlja vrlo mali prostori kod uređenja planirajte što manje namještaja. Važno je da ne zatrpate prostorije namještajem, jer će se doimati skučeno. Također pokušajte smanjiti veličinu namještaja pa odaberite krevet veličine 140×200 umjesto 200×200 i slično.

-5- Uskladite boju namještaja

Kod uređenja potkrovlja jako je bitno da bude u što manje boja, te da su one što usklađenije. Neki će reći da je ovakvo uređenje dosadno, ali ono će dati profinjenost vašem potkrovlju. Važno je da birate kvalitetne tkanine i kvalitetne komade.

-6- Prozori su bitni

Veličina prozora je jako bitna kod uređenja potkrovlja, a ukoliko su oni manji važno je dodati dodatno osvjetljenje. Osim stropnog osvjetljenja, koristite i zidne lampe. Zavjese na prozorima neka budu jako prozračne i lagane. Ipak, dodajte rolo zavjese koje potpuno zamračuju, kako biste izbjegli nepodnošljivu svjetlost ili vrućinu u ljetnim mjesecima.

Uređenje malog potkrovlja

Kod uređenja malog potkrovlja vrijede slična pravila kao i za veća potkrovlja.

Neka prostor bude u svijetlim bojama, maksimalno iskoristite prozore, te dodajte svjetla.

Dobar raspored osvjetljenja je u ovom slučaju jako bitan. Uz to možete dodati i ogledala kako bi se bolje reflektirala svjetlost.

Namještaj minimalizirajte, ali ga maksimalno iskoristite. Ukoliko se radi o manjem prostoru, tada će dobra iskoristivost namještaja biti neophodna, te sve kutove iskoristite.

Pokušajte što više prostora ostaviti u jednoj cjelini, iskoristite moderni koncept open space uređenja.