19. travnja 2024.

Uređenje doma i interijera

Savjeti i ideje za uređenje doma – COVERmagazin.com

Bio jednom jedan zid….inspiracija proljećem

Ytong pregradnim zidom i bojama do čudesne preobrazbe interijera

Ytong pregradnim zidom i bojama do čudesne preobrazbe interijera

Mudro postavljen pregradni zid, na mjestu koje spaja i razdvaja, decentno će odijeliti jednu prostoriju od druge, ali ne i potpuno je odvojiti. U koncepciji otvorenog tlocrta, kao na slici, pregradama (a katkad i običnim paravanima) razdijelit ćete prostor prema funkciji, a pritom zadržati utisak prostranosti i intime.

Poigrate li se još i sa bojom pregradnog zida možete u potpunosti mijenjati ozračje Vašega doma. U nastavku teksta možete vidjeti nekoliko mogućnosti na Ytong pregradnom zidu. Odaberite jednu!

 

Pregradni zid – ključan i efektan u interijeru

Raspored prostorija u stanu nije uvijek onakav kakav bismo željeli. Prilagođavanje i organizacija prostora u skladu s našim željama i potrebama, često podrazumijeva rušenje postojećih zidova i gradnju novih. Iako je primarna funkcija pregradnih zidova arhitektonska, oni imaju i snažnu vizualnu ulogu, te ovisno o dizajnu, mogu utjecati na cjelokupni dojam. Pogledajte ovdje neka rješenja za dnevni boravak.

Ako razmišljate koji je materijal za pregradni zid najpogodniji u Vašem slušaju, osim cijene uzmite u obzir faktore kao što: mjesto ugradnje, buka, vlažnost prostorija, brzina i jednostavnost izvođenja radova i opterećenje zida.

Ytong blokovi pokazali su se izvrsnim odabirom za različite uvjete jer imaju vlagootporna svojstva, vrhunski su toplinski izolatori, s njima se brzo, čisto, jednostavno gradi i velike su mogućnosti oblikovanja. Pogledajte ovdje kako s Ytongom možete napraviti i zaobljenu pregradu, polukružni zid.

 

Pregradni zid – gladak kao slikarsko platno

Razlog više za odabir Ytong blokova kod izgradnje zidova jest njihova ravna i glatka površina. Ona omogućuje tanku obradu, odnosno gletanje, u debljini od samo 3-4 mm umjesto žbukanja. S obzirom da je gletanje posao za ličioce to podrazumijeva i znatno manji unos vlage i kraće sušenje, pa ćete Vaš novi pregradni zid moći obojiti vrlo brzo po izgradnji.

Bio jednom jedan zid....inspiracija proljećem

 

Trikovi s bojama

Ako jedan zid obojite tamnom nijansom vizualno ćete ga približiti i istaknuti. Sličan učinak možete postići u dugačkim i uskim hodnicima tako da na čeone strane nanesete upadljivu boju.

Osnovno pravilo glasi: što je prostorija veća i svjetlija, za zid smijete odabrati tamniji ton. U prostorijama s visokim stropom, bojanje stropa u tamniju nijansu vizualno će smanjiti visinu.

 

U boji ciklame

Intenzivna ružičasta potiče dobro raspoloženje te djeluje životno i poticajno. Dovoljno ju je nanijeti na pregradni zid, a ostalo ostaviti bijelo. Ona odlično pristaje i uz bijeli namještaj, ali i uz onaj u boji svijetlog drveta.

Bio jednom jedan zid....inspiracija proljećem

Zašto ne i siva?

Premda sivu često zaobilazimo pri odabiru boja za zid, ona se izvrsno uklapa u prostor jer daje bezvremenski štih. Ovisno o nijansi postići ćete različite efekte.

Bio jednom jedan zid....inspiracija proljećem

Bio jednom jedan zid....inspiracija proljećem

 

Sunce na zidu

Limun žuta nijansa u prostor unosi dašak ljeta. Zrake sunca koje ulaze kroz prozor omogućit će ovoj boji da zablista u punoj ljepoti.

Bio jednom jedan zid....inspiracija proljećem

 

Duboko plavetnilo

Opuštajuće ozračje koje podsjeća na plavetnilo oceana možete dodatno naglasiti i nijansiranjem po visini zida. Zid najprije obojite u željenu tamnu nijansu, a onda boji dodajte još bijele i, tapkajući spužvom, taj svjetliji ton nanesite do polovice zida s donje strane.

Bio jednom jedan zid....inspiracija proljećem

 

Beskrajne mogućnosti – sigurno ima i neka za Vas!

Baš koliko ima nijansi boja, a ima ih bezbroj, toliko ima i mogućnosti za Vaš zid i atmosferu prostora. Ako tome još pridodate različite geometrijske ili floralne oblike, moći ćete svako toliko mijenjati svoj dom. I to samo uz pomoć jednog Ytong pregradnog zida i kantice boje.

Za pregradni zid, kada ga sami odlučite napraviti, trebat će Vam:

–    Ytong zidne ploče debljine 10, 12,5 ili 15 cm;
–    Ytong tankoslojni mort,
–    produžni mort,
–    poliuretantska pjena za popunjavanje dilatacija,
–    elastična sidra,
–    alat,
–    materijal za završnu obradu po želji

Kako se, uz pomoć boja, može dnevni boravak pretvoriti u slikarsko platno, pogledajte ovdje, a kako postići efekt iznenađenja na super obrađenom zidu, pročitajte ovdje.

Nemate li dovoljno iskustva i želite za savjet pitati vrsnog majstora, pronađite ga ovdje. Besplatno je!

Sponzorirani članak