28. ožujka 2024.

Uređenje doma i interijera

Savjeti i ideje za uređenje doma – COVERmagazin.com

IKEA partner festivala Design District Zagreb

IKEA partner festivala Design District Zagreb

IKEA partner festivala Design District Zagreb

 

Četverodnevni proljetni festival začinit će IKEA urbani vrt na krovu Drvenog nebodera i uzbudljivo natjecanje Hacking IKEA

U sklopu festivala Design District Zagreb koji će tijekom četiri dana, od 16. do 19. lipnja, zonu oko zagrebačke Martićeve ulice prometnuti u urbani centar dizajna, tvrtka IKEA građanima će predstaviti prvi IKEA urbani vrt u centru Zagreba. Uzbudljivoj atmosferi festivala koji ovoga proljeća donosi pozitivan duh kreativnosti i entuzijazma na ulice naše metropole, doprinijet će i prvo Hacking IKEA natjecanje u Hrvatskoj.

Sudjelovanjem na festivalu Design District Zagreb, IKEA želi ohrabriti što veći broj ljudi da razmišljaju izvan okvira i upotrijebe maštu, znanja i vještine kako bi svoju svakodnevicu učinili još kvalitetnijom, a prostor u kojem žive prilagodili vlastitim navikama, potrebama i željama i snovima. Vjerujemo kako upravo dizajn, kao stvaralačka djelatnost koja potiče kreativnost i pomiče granice, može unaprijediti živote naših sugrađana, ali i doprinijeti daljnjem razvoju zajednice“, istaknuo je Igor Štefanac, PR menadžer u kompaniji IKEA Hrvatska.

IKEA urbani vrt

 Projekt IKEA urbanog vrta počiva na ideji stvaranja zelene oaze u srcu užurbanog grada, a cilj je građane dodatno potaknuti na uzgoj biljaka u svome domu. Naime, prema istraživanju „Život kod kuće“ kojega IKEA provodi svake godine, čak 84% Zagrepčana ima terasu, balkon ili loggiu, a 70% ih uzgaja biljke u svome domu.  IKEA urbani vrt posjetiteljima će pružiti inspiraciju i ideje koji će im pomoći da vlastite vrtove, balkone i terase prometnu u utočišta od svakodnevnog stresa i obaveza. Lokacija prvog IKEA urbanog vrta u Zagrebu pažljivo je birana, a radi se o najstarijem zagrebačkom neboderu, najpoznatijem ostvarenju cijenjenog arhitekta Drage Iblera, poznatijem kao „Drveni neboder“ (Iblerov trg 7). Krov 11. kata Iblerovog nebodera tako je i sam arhitekt zamislio kao mjesto za odmor i druženje stanara, a projekt IKEA urbani vrt vraća mu njegovu prvobitnu namjenu.

IKEA partner festivala Design District Zagreb_png

„Poslijeratna arhitektura promovirala je koncept kvalitetnog života u gradu pomoću bogato formiranih prostora boravka na otvorenome te je samim time i Drveni neboder zamišljen sa zajedničkim dnevnim boravkom svih stanara u formatu krovne terase. Današnji projekt uređenja krovne terase prati spomenutu zamisao te se pomoću modularnih kutija za sadnju bilja formiraju niše opasane zelenim zidom za intimniji boravak svakog korisnika. Osim vraćanja društveno- rekreativne funkcije krova, projekt je doprinio poboljšanju termotehničkih svojstava krovne plohe čime omogućuje ugodniji boravak stanarima koji žive neposredno ispod. Nadodani slojevi zaštite hidroizolacije bitno produljuju njen životni vijek dok biljni segment dugoročno mijenja mikroklimu svojeg okruženja. Pokretanjem inicijative urbanog vrta zaživjet će neiskorišteni potencijal Drvenog nebodera, te samim korištenjem ukazati na potrebu za cjelovitim završetkom obnove kojoj nedostaje drvena pergola zajedno s ogradom prema originalnim nacrtima arhitekta Drage Iblera“, pojasnile su Saša Košuta, Tanja Herr i Maja Subotić koje su, između ostalih sudjelovale u projektiranju IKEA urbanog vrta.

Svi posjetitelji moći će tijekom trajanja festivala Design District Zagreb posjetiti IKEA urbani vrt, a posebna atrakcija svakako će biti jedinstveni pogled na vizuru grada. Za sve one željne uživanja u dobroj glazbi i zdravim zalogajima, IKEA je priredila i kulinarsko-glazbenu poslasticu u suradnji s DJ kolektivom FRüHSTüCK koji će se, uz degustacije IKEA Food asortimana, u subotu, 18. lipnja, pobrinuti za razigrani ugođaj na krovu Drvenog nebodera.

Natjecanje Hacking IKEA

 Prvo hrvatsko natjecanje Hacking IKEA okupit će 10 finalista: 5 tandema i 5 individualnih natjecatelja među kojima su i etablirani dizajneri, studenti dizajna, ali i entuzijasti, zaljubljenici u IKEA proizvode i „uradi sam“ kulturu. Finalisti natjecanja Hacking IKEA će 16. i 17. lipnja „hakirati“ IKEA proizvode pod  vodstvom mentora, nezavisnih dizajnerica Nine Bačun i Ivane Fabrio te Erika Olovsonna, nagrađivanog švedskog dizajnera. Zadatak natjecatelja jest prenamijeniti ili doraditi postojeće IKEA proizvode kako bi oni dobili novu ili dodatnu funkciju u prostorima kuhinje, blagovaonice ili smočnice. Hakiranje postojećeg dizajna nedavni je fenomen koji je zahvatio dizajnere i kreativce diljem svijeta, a obilježava ga demokratičnost jer se individualizacijom komercijalnih proizvoda mogu baviti i profesionalci i amateri. Jedan od najzamjetljivijih izražaja ovoga pokreta jest hakiranje IKEA proizvoda, odnosno stvaranja novih, jedinstvenih rješenja za opremanje doma intervencijom u postojeće IKEA proizvode.

Proglašenje pobjednika natjecanja Hacking IKEA održat će se u subotu 18. lipnja temeljem ocjena stručnoga žirija kojega uz mentore čine i Ana Srdelić, voditeljica odjela unutarnjeg uređenja tvrtke IKEA i Ira Payer, kreativna direktorica projekta Dizajn Distrikt Zagreb. Pobjednika natjecanja očekuje putovanje na sam izvor dizajnerskih ideja i rješenja tvrtke IKEA – švedski grad Älmhult gdje je smještena IKEA of Sweden AB, kompanija zadužena za dizajn i razvoj IKEA asortimana, te sudjelovanje na manifestaciji „Dani Demokratskog Dizajna“. Svi posjetitelji festivala Design District Zagreb mogu pratiti proces hakiranja IKEA proizvoda tijekom festivala, a finalni radovi bit će izloženi i u nedjelju 19. lipnja.

RASPORED IKEA AKTIVNOSTI U SKLOPU FESTIVALA DESIGN DISTRICT ZAGREB:

16. – 19. lipnja od 10 do 22h organizirani posjeti IKEA urbanom vrtu za posjetitelje festivala
Iblerov trg 7, krov 11. Kata

16. i 17. lipnja od 10 do 22h Hacking IKEA radionice
Martićeva 31

17. lipnja od 18 do 21h: radionica izrade vrtnog terarija IKEA asortimanom
Vojnovićeva 19

18. lipnja od 10 do 18h FRüHSTüCK u IKEA urbanom vrtu
Iblerov trg 7, krov 11. Kata

18. lipnja u 14h: proglašenje pobjednika Hacking IKEA
Martićeva 31

19. lipnja od 10 do 22h: izložba hakiranih proizvoda
Martićeva 31