29. ožujka 2024.

Uređenje doma i interijera

Savjeti i ideje za uređenje doma – COVERmagazin.com

Preporod okućnice sa 4 zahvata

Ulaz u kuću, ograda na balkonu, terasasti vrt i pješčanik – sve možete sami...

Preporod okućnice sa 4 zahvata

Ulaz u kuću, ograda na balkonu, terasasti vrt i pješčanik – sve možete sami

Nekoliko manjih zahvata od Vaše će okućnice stvoriti kvalitetniji prostor. Na užitak djeci, domaćinima i gostima. U nastavku teksta pogledajte aktivnosti kojima bi se mogli baviti ovog ljeta i načine na koje ove simpatične projekte možete sami jednostavno izvesti i realizirati.

Zahvat 1. – Kakav ulaz takvi domaćini

Potrudite se da Vam ulaz u kuću odaje pozitivan dojam. Tako ćete i sami o sebi dobro misliti. Predlažemo jednostavno i jeftino rješenje – zid od Ytonga!

01_ytong_ulaz_u_kucu

Ulaz u kuću štiti vrata

Najčešći način na koji se ulazi u kuće su vrata «nalijepljena» na fasadu. Bez uvučene niše ili na neki drugi način zaštićena, doimaju se krhko, nebranjeno, gotovo kao na vjetrometini.

Običan, jednostavan zid napravljen od Ytong ploča (jer nije nosiv) koji se nadvija i iznad vrata učinit će razliku kao na slici. Vizualno i fizički odvojio je garažu od ulaza u kuću, zaštitio ulaz od vjetrova i kiše, te stvorio intimniji dojam. Odabir kontrastne boje tome je dodatno doprinio.

Za zidanje će Vam biti potrebne Ytong zidne ploče debljine 10, 12,5 ili 15 cm, Ytong tankoslojni mort, te preporučeni alati, o kojima se informirajte ovdje. Kako se gradi zid od Ytonga pogledajte ovdje, a o završnoj obradi detaljno pročitajte na ovome mjestu.

Zahvat 2. – Ogradom ukrasite dom – nek’ ne bude «zadnja rupa na svirali»

02_ytong_balkonske_ograde
Na novoizgrađenim objektima u Hrvatskoj  može se primijetiti kako su često fasade završene, a balkonske konzole i dalje «zjape» nezaštićene što je veliki rizik, osobito ako u tom objektu živi obitelj s malom djecom.

Ovaj se izazov u kratkome vremenu i s malo novca može riješiti izgradnjom čvrste balkonske ograde od Ytong ploča. Pogledajte ovdje vrlo detaljne upute kvalificiranih majstora.

03_ytong_balkonske_ograde

Ograde od Ytong ploča, preporučljive debljina od 10 cm, zatim 12,5 , 15 ili 20 cm, grade se kao i bilo koji tanji pregradni ili niži parapetni zid. Zidaju se Ytong tankoslojnim mortom koji se nanosi i na vertikalne spojeve ploča.

Ograde treba ukrutiti propisanim rasporedom malih vertikalnih serklaža, koji se na vrhu ograde povezuju bočno usidrenim horizontalnim armirano betonskim serklažem. Takve ograde mogu se gletati uz obvezno rabiciranje ili žbukati s fasadnim žbukama. O potrebnom alatu informirajte se ovdje.

04_ytong_balkonske_ograde

Zahvat 3. -Terasasti vrt kao pozornica za odvijanje bajke u dvorištu

Kada imamo zemljište na padini lijepo će izgledati ako na nekome dijelu izgradimo terasasti vrt. Projektiranje takvog vrta je prilično zahtjevan proces, ali daje fantastične rezultate. Dobro izveden, sa lijepim biljkama, te kvalitetnom rasvjetom, takav vrt može biti vrlo atraktivan jer je pogled na terase očaravajući.

05_stepeniste_vrt_ytong

Počinje se s potpornim zidovima

Ovisno o veličini nagiba u Vašem vrtu isplanirajte koliko terasa namjeravate imati i gdje ćete sve postaviti potporne zidove i u kojem obliku. Zidajte Ytong blokovima većih dimenzija, od 20 ili 25 cm zbog sposobnosti takvog zida da zadržava količinu zemlje koju opasuje. Blokove spajate Ytong tankoslojnim mortom.

Kako biste mogli svladavati visinsku razliku u vrtu i saditi bilje na terasama bit će Vam potrebne i stepenice. Ako ih izvedete u skladu sa ritmom zidova, zajedno će stvoriti malu pozornicu za maštanje u ljetnim večerima. Više o projektu pročitajte ovdje.

Zahvat 4. – I na kraju…radost za djecu – pješčanik

06_ytong_pjescanik

Mnogi roditelji zaziru od puštanja svoje djece u javne pješčanike zbog bojazni da su onečišćeni. Predlažemo Vam da u svome dvorištu, na terasi ili balkonu napravite vlastiti. U prvome koraku odredite mjesto za pješčanik ovisno o prostoru koji Vam je na raspolaganju. Obratite pozornost na osunčanost. Prvo, zato da bi se pijesak mogao dobro prosušivati, a drugo, zato da možete djeci osigurati zaštitu od sunca za ljetnih dana.

Najbolje bi bilo kad biste pješčanik mogli izgraditi ispod nekog prikladnog drveta koji baca sjenu na njega u najkritičnijim satima, od 11 do 16. Pješčanik ne mora biti pravokutnog ili kvadratičnog izgleda. Može imati i zaobljene stranice ili biti posve kružan, a i dubina može varirati.

Za obrub pješčanika upotrijebite Ytong ploče debljine 10 cm, koje ćete postavljati okomito, ali dužom stranom položene na zemlju. Ploče spajajte/lijepite Ytong Dryfixom. Ako ćete graditi dublji pješčanik možete stavljati i drugi red ploča ili jednu ispiliti po pola pa će visina pješčanika biti jedna i pol ploča što je 37,5 cm.

Prije zidova, na budući pod pješčanika preporučamo postaviti podlogu od geotekstila koja će propuštati zrak i vlagu, ali ne i čestice zemlje ili pijeska i spriječiti izrastanje korova.

S obzirom da se Ytong ploče jako lijepo daju završno obrađivati brušenjem običnim brusnim papirom (pogledajte ovdje), gornje rubove pješčanikovog «zidića» možete zaobliti ili na njih montirati zaštitnu dasku koja će poslužiti i kao klupica za sjedenje. Zid i daske možete obojiti u kakve vesele, prikladne boje. Uključite i djecu u te aktivnosti.

Detalje ovih projekata potražite na renoviranje.hr

Sponzorirani članak