Kako izabrati čaše za kuhano vino?

Kako izabrati čaše za kuhano vino?

Kuhano vino je specifično, ono se ne radi tijekom cijele godine, nego u zimskom razdoblju, veže se uz blagdane i dobro raspoloženje. Ako kod kuće pripremate kuhano vino bit će vam potrebne i posebne čaše u kojima možete posluživati kuhano vino.

Za razliku od klasičnih čaša za vino koje u pravilu djeluju elegantno, čaše za kuhano vino su prilično drugačiji tip čaša. Osim što se radi o vinu koje se vruće sipa u čaše, ono se poslužuje u posebnom blagdanskom razdoblju kada je sve nešto drugačije i posebnije. Tako je i s čašama za kuhano vino. Čaše za kuhano vino mogu biti elegantne, ali one su i često inspirirane zimom i blagdanima kada se kuhano vino najviše i priprema.

Više: Odličan recept za kuhano vino koji možete isprobati ove zime:

Neovisno u kakvim čašama se kuhano vino poslužuje ono se može dodatno dekorirati, ovisno o začinima koji se koriste u kuhanom vinu. Na čašu ili u šalicu s može dodati neki od začina ili voće koje se kuhalo u vinu.

Čaše za kuhano vino su često već dekorirane, odnosno često se ne radi o jednobojnim ili prozirnim čašama, nego često o čašama s uzorcima, a česti su uzorci snijega, šume, pahuljica, snješka, saonica, kao i prigodnih blagdanskih motiva.

Čaše za kuhano vino uglavnom su od stakla, kaljenog stakla, ali stakla koje može podnijeti više temperature. Isto tako često se koriste keramičke šalice za posluživanje kuhanog vina.

Veličina češe se kreće uglavnom od 200 do 250 ml.

Za čaše za kuhano vino je bitno da su otporne na toplinu, te ne bi trebalo koristiti klasične čaše za vino kuhano vino.

Osim toga čaše za vino trebaju biti praktične, s ručkom, kako bi ih se jednostavnije moglo držati, budući da je unutra kuhano vino.

Bonus čašama za kuhano vino je da su ručno rađene, otporne na grebanje, da izoliraju toplinu…

Ukoliko čaše imaju neki certifikat da su ispitane na toplinu je također plus.

Obratite pažnju na veličinu čaša, one mogu varirati, a vi prilagodite izbor veličine čaša svojim navikama. Klasične su veličine od 200 do 300 ml, ali i veće.

Čaše mogu biti i s dvostrukim stijenkama, sa izolacijom, te u tom slučaju nemaju dodatnu ručku za držanje.

Čaše za kuhano vino neće uvijek biti tako deklarirane, vi ih po izboru prilagodite sebi, ali može se raditi o čašama za kakao, kavu, tople napitke. U svakom slučaju bolje je birati čaše koje su prikladne za tople napitke, a ne čaše za vino, bez obzira što se u osnovi radi o posluživanju kuhanog vina. Ukoliko nemate posebne čaše za kuhano vino, tada možete koristiti čaše ili šalice koje koristite za čaj ili kavu.

Popularne su i keramičke čaše za vino. Ovakve varijante čaša mogu biti jednobojne, ukrasne, te s raznim motivima.

Neke od ideja čaša za kuhano vino:

Šalice s motivima, crvene boje i sjajnog efekta su odličan spoj dobrog ugođaja i dobrog kuhanog vina.

Ukoliko već niste izabrali božićne poklone, čaše za vino mogu biti jedna od ideja za poklone. Dodatne ideje za božićne poklone možete potražiti ovdje:

Čaše za kuhano vino samo su jedan od načina na koji možete uroniti u ugođaj i raspoloženje u prosincu. Stoga je najbolje izabrati one kji odgovaraju vašem raspoloženju, ali da pritom uvažavaju osnovne zahtjeve koje trebaju ispuniti čaše za kuhano vino.

Vezano:

Božićni kolači – Recepti

Recept za kuhano vino – Recepti

Ali priliku za slaviti vino i sve ono što se veže uz njega imate i prije Božića, na Martinje kada se obilježava kraj vinogradarske godine, a zatim opet početkom sljedeće godine iza Božića i Nove godine na Vincekovo kada pijemo i pričamo o kvalitetnim hrvatskim vinima.


Komentari

Odgovori

*