25. travnja 2024.

Uređenje doma i interijera

Savjeti i ideje za uređenje doma – COVERmagazin.com

Kako izabrati usisavač

Obratite pažnju na usisnu snagu. Nije bitna samo snaga usisavača nego i njegova usisna snaga...

Kako izabrati usisavač

Bez obzira koristite li usisavač svakodnevno, tjedno ili rjeđe, želite da on dobro obavi svoj posao.

Kod izbora usisavača morate uzeti u obzir svoje preferencije jer se danas na tržištu nudi veliki izbor usisavača za određenu namjenu, a prosječni usisavači imaju različite funkcije i namjene.

Među bitne stvari kod izbora usisavača spadaju: usisna snaga, raznovrsnost i naravno cijena.

Postavite budžet inače ćete se vrlo lako zanijeti i potrošiti previše. Bolji usisavači često i koštaju više, ali ako imaju opcije koje vama ne trebaju nema potrebe da ih plaćate.

Bitna stavka može biti i težina usisavača. One se kreću od 3-4 kg pa do 10-11 kg. Često su jači usisavači i teži.

Obratite pažnju na usisnu snagu. Nije bitna samo snaga usisavača nego i njegova usisna snaga. Neki usisavači mogu ukloniti sve alergene iz tepiha i s podova, drugi su učinkoviti kod uklanjanja dlaka kućnih ljubimaca. Prosječna usisna snaga je 300–400W, a jači usisavači imaju usisnu snagu 400-450W.

Usporedite razinu buke usisavača. U većini specifikacija usisavača naći ćete i razinu buke. Prosječan usisavač bi trebao imati buku 70-80 dB, ispod 70 su tiši usisavači, dok su preko 80 dB prilično glasni usisavači.

Također, možda vam je bitan radijus usisavanja (dužinu kabla). Dok je prosjek od 8-10 m kod nekih usisavača ide i preko 15 m. To je bitna opcija ukoliko imate veći stan ili kuću i da ne morate neprestano mijenjati utičnice.

Provjerite da li usisavač ima HEPA filtar koji pomaže hvatanju alergena. HEPA filtar služi da se zrak iz usisavača vraća u prostoriju čist. Oni su posebno efikasni i zbog toga su često usisavači koji ih imaju nešto skuplji, no mnogi se slažu da HEPA filtar vrijedi tog novca.

Dizajn
usisavača je bitan, ali neka vam ne bude presudan. Neki jako lijepo dizajnirani usisavači imaju lošu usisnu snagu i bučni su. Međutim, prije kupovine usisavača nužno je da razmislite gdje će te ga spremati kada ga ne koristite. Ako će biti na vidljivom mjestu, tada je dizajn važniji od mnogih drugih funkcija.

Vrste usisavača

Odlučite što je vama bitno kod usisavača. Da li ćete izabrati ručni, uspravni, s vrećicom, bez vrećice ili vodeni usisavač.

  • Usisavači bez vrećica skupljaju prašinu u plastičnu posudu ili platnenu vreću, koju kada se napuni, trebate isprazniti. Kod njih ne trebate mijenjati niti kupovati dodatne vrećice, a posudu možete prazniti koliko često želite. Nedostatak je što ne možete vrećicu koju izvadite samo baciti nego je morate očistiti. Ovi usisavači također zahtijevaju promjenu filtra. Mogu biti štapni/stojeći, ali i klasični usisavači.
  • Bežični/ručni usisavači su mali usisavači pogodni za čišćenje automobila ili kuhinjskih površina kao i za sitne poslove. Njihova prednost je što su mali, nemaju kabel koji morate vući, no nisu pogodni za veće površine.
  • Uspravni/štapni usisavači su pogodni jer su često lagani, a neki modeli imaju i dovoljno snažnu moć usisavanja. Uglavnom imaju velike vreće, a vrlo jednostavno ih je skladištiti. Dostupni su i u varijantama bez vreća, a mnogi imaju i HEPA filtar. Pogodni su za osobe koje imaju problema sa leđima i saginjanjem. Mogu biti s kablom ili baterijski. Često su povoljniji od klasičnih usisavača.
  • Obični/klasični usisavači su često snažniji od uspravnih. Mogu biti u opciji bez vrećica i s vrećicama za prašinu. Obično imaju više dodataka i mogućnosti od ostalih. Među opcijama su i četka za namještaj, posebna četka za parkete, za dlake kućnih ljubimaca, uska četka…
  • Ciklonski usisavač je bez vrećice i trajnog filtra, a tehnologije kao što su ciklonski sustav omogućuju da zrak ostane zadržan unutar usisavača.
  • Robot usisavač je pametni usisavač koji sam usisava. Koristi senzore kako bi se kretao po prostoriji bez da zapinje od namještaj.

Također postoje usisavači pogodni za osobe s alergijama, za tepihe, za parkete, velike usisne snage te oni posebno namijenjeni za osobe koje imaju kućne ljubimce a to ćete često vidjeti već i u nazivu usisavača.