10 načina kako urediti malu sobu i maksimalizirati prostor

10 načina kako urediti malu spavaću sobu i maksimalizirati prostor

Što je mala spavaća soba teško je definirati i ovisi o standardu, ali i području u kojem živite. Dok se u našim gradovima obično smatra kako je mala spavaća soba ona ispod 12 m2, Amerikanci će reći kako je sve ispod 20 m2, maleno te da bi komotna spavaća soba trebala imati bar 25 m2.

Bez obzira kolika je vaša soba, uvijek postoji način kako bolje možete iskoristiti prostor. Većini ljudi male sobe zadaju prave glavobolje, jer ih nije lako urediti, ali kada shvatite osnove uređivanja malih prostora i soba, to ćete doživjeti kao pravi pozitivni izazov, kojim pokazujete koliko ste spretni i svoje dizajnerske sposobnosti.

-1- Smanjite veličinu kreveta. Naravno, svi žele krevet kraljevske veličine, ali trebate li zaista toliki krevet?

Dvije osobe komotno mogu spavati na krevetu veličine 140 cm.

Ispod pronađite još neke ideje kako urediti malu spavaću sobu i pozicionirati krevet.

-2- Maknite velike ormare. Veliki ormari zauzimaju puno prostora, stoga su ponekad bolje rješenje, komode, police ili ladice ispod kreveta.

Prostor ispod krevete trebao bi biti uredno složen i dostupan, možete se odlučiti na francuski ležaj sa spremištem ispod, ili povišeni krevet s ladicama.

-3- Koristite multifunkcionalan namještaj. Npr, krevet koristite kao kauč tako što ćete uz zid složiti ukrasne jastuke umjesto naslona.

Ovakav princip uređenja male prostorije odličan je ukoliko je ta soba i dnevni boravak i spavaća soba.

-4- Organizirajte ormare, kako biste učinkovito iskoristili vertikalni prostor. Što više stvari spremite u ormare, to ćete imati manje potrebe za dodatnim komodama. Redovito slažite robu, odvajajte zimsku i ljetnu odjeću, a sve što ne nosite darujte ili odnesite na otpad.

U galeriji pogledajte kreativne ormare u malim sobama.

-5- Stavite velika ogledala, jer se prostor doima većim s njima.

Ako imate ormar preko cijelog zida najučinkovitiji način da maksimalizirate prostor je da stavite ogledala na vrata ormara.

-6- Maknite televizor i ostalu tehniku iz spavaće sobe  te prebacite u dnevni boravak. Ako ne možete živjeti bez televizora i sterea objesite ih na zid.

Komore i vitrine za televizore zauzimaju nepotreban prostor koji se rijetko može iskoristiti u spavaćoj sobi, pa je bolje staviti TV na zid ukoliko vam je nužan u spavaćoj sobi.

-7- Koristite monokromatske sheme boja. Zidovi i namještaj neka budu u nijansama iste boje. Bijela boja je odličan odabir jer djeluje vrlo prozračno. Tamne boje u malom prostoru mogu učiniti da se doima poput kaveza.

-8- Male sobe bi trebale imati nježno i blago osvjetljenje. Svjetlo uz krevet vizualno će povećati sobu. Izbjegavajte podne lampe, te postavite zidne ili stropne.

-9- Plahte i zastori neka budu jednobojni, svijetlih nijansi u boji namještaja ili zidova. Prekrivač neka pada sa svih strana kreveta. To će učiniti sobu vizualno većom. Izbjegavajte teške zastore, te birajte prozračne tkanine.

-10- U kutove stavite staklene police. To je učinkovit način iskorištavanja kutova. Transparentno staklo neće „otežati“ prostoriju.  Dekorativna ogledala ili staklene police nemojte držati u blizini kreveta.

Male spavaće sobe će izgledati najljepše ako su dekorirane jednostavno, ako je odabran prikladan namještaj jednostavnih linija, te ako su dovoljno osvijetljene.


Komentari

Jedan odgovor na “10 načina kako urediti malu sobu i maksimalizirati prostor”

  1. prekrasen nacin

Odgovori

*