Kreirajte novi plan osvjetljenja

UREĐENJE DOMA – Kreirajte novi plan osvjetljenja

U idealnim uvjetima svi bi započeli s izgradnjom svog doma i unaprijed bi isplanirali sve detalje. Ipak, većina nas se mora nositi s već gotovim, ne tako savršenim stanovima. Što ne znači da biste trebali unaprijed odustajati od savršenog doma jer ponekad male prepravke mogu unijeti znatno poboljšanje.

Započnite sa planom osvjetljenja. Svjetlo je vrlo značajna komponenta u ukupnom ugođaju, a s pravilnim rasporedom umjetnog osvjetljenja možete ispraviti gotovo sve nedostatke stana.

Uzmite papir i olovku. Prođite kroz cijeli stan i u svakoj sobi se upitajte:

* Koja je svrha ove prostorije? Razmislite je li njena namjena najbolja. Ako uglavnom jedete u dnevnom boravku ispred televizije blagovaonicu preuredite u radnu sobu i sl.
* Što vam smeta u sobi. Možda vam je neka biljka ili slika potpuno nepotrebna?
* Tko koristi određenu prostoriju? Starijim osobama npr. treba mnogo više svjetla nego djeci.
* U koje doba dana uglavnom se koristi, odnosno kada ljudi borave u njoj?
* Iz kojeg smjera dolazi prirodno svjetlo?

Sada pređite na crtanje novog rasporeda izvora svjetla.

* Prvo ucrtajte neizmjenjive sadržaje poput kamina, vrata, prozora.
* Strelicama označite smjer u kojem osobe najčešće gledaju: prema televiziji, prozoru i sl.
* Označite postojeće svjetiljke.
* Kako biste otklonili kritične točke slabog osvjetljenja, označite gdje bi još dodatne svjetiljke trebale biti. Isto napravite i s prekidačima. Većina prostorija ima jedan do dva prekidača, međutim trebalo bi se toj tradiciji oduprijeti te postaviti prekidače na više mjesta. Ucrtajte postojeće prekidače na svoj plan i gdje bi bilo zgodno da se postave.
* Ucrtajte velike komade namještaja poput kreveta ili kauča.

Iako biste trebali svaku sobu tretirati kao individualnu cjelinu, morali biste obratiti pozornost da se ipak uklapaju u zajedničku sliku doma. Upotrijebite svjetlo kako biste povezali prostorije.

Budite svjesni da će planiranje i preuređenje biti dosta komplicirano. Želite li pojednostaviti razmislite o lusterima ili lampama sa žaruljama koje gledaju u nekoliko smjerova i proizvoljno se usmjeravaju.


Komentari

Odgovori

*