29. ožujka 2024.

Uređenje doma i interijera

Savjeti i ideje za uređenje doma – COVERmagazin.com

50 ideja kako urediti dnevni boravak

Inspirativne ideje za uređenje dnevnog boravka za svaki stil. Na fotografijama možete pronaći ideje kako urediti vlastiti dnevni boravak ovisno o stilu koji preferirate...

50 ideja kako urediti dnevni boravak

Pri uređenju dnevnog boravka prvo je potrebno odrediti u kojem ćete stilu urediti svoj životni prostor, budući da nasumično kupovanje namještaja bez potpune ideje kako će u konačnici vaš dnevni boravak izgledati rijetko vodit do stilski uređenog dnevnog boravka.  Iako su jedno vrijeme bili jako popularni dnevni boravci uređeni u orijentalnom stilu, trenutno su najpopularniji  modernistički, suvremeni, tradicionalni, toskanski i industrijski stil uređenja. Kako se odlučiti za pojedini stil, ovisi o građevini i okruženju u kojem se nalazi vaš stan. Obično najdojmljivije izgledaju kontrastni stilovi, a najmanje upadaju u oči i doimaju se najprilagođenije slični stilovi. To bi značilo da ako želite impresionirati svojim stilom odlučite se za kontrast okruženja sa svojim dnevnim boravkom. Ako živite u novosagrađenoj luksuznoj zgradi odlučite se za industrijski ili tradicionalni stil, a primjerice ako živite na selu, modernistički i suvremeni stil ostavit će vaše goste bez riječi. S druge strane ako ne želite biti primijećeni, nego tek ugodan životni prostor koji neće uzrokovati puno komentara, neka se okruženje i uređenje podudaraju. U tom slučaju za uređenje kuće u predgrađu ili na selu se odlučite za tradicionalni stil, ako živite u zgradi starije gradnje za industrijski, a ako živite u luksuznoj zgradi za suvremeni ili modernistički.

Modernistički

Uređenje u modernističkom stilu, vezanim s minimalističkim, podrazumijeva malo namještaja, čistih linija, bez natrpanosti ili puno ukrasnih predmeta. Modernistički stil naglašava jednostavne i funkcionalne linije, a oslanja se na masovnu proizvodnju. Obično je neutralan, a najpopularnija je boja bijela, iako se ponekad dodaju neke vibrantne boje da bi se dobio dramatičan efekt.

Suvremeni

Suvremeni stil obuhvaća nekoliko različitih stilova nastalih u 20. i 21. stoljeću.  Linije su zaobljene za razliku od oštrih rubova u modernističkom stilu, a ako postoje negdje oštre linije namještaja one se ublažavaju jastucima, tepisima i slično. Boje su tople i prirodne. Suvremeni stil se često oslanja na smeđu i zelenu. Za uređenje se koriste prirodni materijali poput stakla, čelika, nikla i kroma, najpopularnije drvo su javor i breza, a za dekoraciju materijali poput svile, lana, pamuka.

Tradicionalni

Tradicionalni stil obično se veže uz visoku klasu 18. stoljeća, posebno Englesku i Francusku. Najpopularnija je boja breskve i zelene, a ove boje su upotpunjene brončanom i zlatnom  da bi se kreirala bogatija atmosfera. Cvjetni uzorak na tkaninama je uobičajen, kao i teški dekori na prozorima. Namještaj je izrezbaren, dekoriran, gotovo unikatan.

Toskanski

Toskanski stil je rustikalan, karakteriziran kamenom, elegantnim željezom, jednostavnim namještajem i detaljnim muralima.  U nekim detaljima je sličan tradicionalnom stilu, ali puno jednostavniji i prostiji. Rustikalna paleta boja u velikoj mjeri se oslanja na zemljane smeđe tonove. Kamin je neizostavan u dnevnim boravcima uređenim u toskanskom stilu.

Industrijski

Nekad se smatralo da industrijski stil, nije stil, nego proces uređenja, ali baš zbog toga se počeo cijeniti jer se doima kao da mu nedostaje stila i dotjerane vanjštine, dok i jednim i drugim zrači.  Njegova prednost je u kvalitetnim materijalima, koji neće brzo dotrajati. Tajna uređenja je u otvorenom prostoru. Naoko podsjeća na skladišta i garaže. Obično su stropovi visoki, a prostorije imaju nekoliko svrha. Industrijski stil je trenutno najmoderniji stil uređenja, a posebno ga cijene profesionalni dizajneri interijera.