29. ožujka 2024.

Uređenje doma i interijera

Savjeti i ideje za uređenje doma – COVERmagazin.com

Kako ostvariti skladan ritam kod uređenja doma

Obično kada se spomene ritam mislimo o glazbi...

Kako ostvariti skladan ritam kod uređenja doma

Obično kada se spomene ritam mislimo o glazbi, a ne uređenju doma, ali u dizajnu interijera ritam je itekako bitan, a odnosi se na ponavljanje vizualnih uzoraka.

Ritam se definira kao „pokret ili radnja karakteristična po stalnom ponavljanju elemenata“, a kako bi se postigao u dizajnu, trebate razmišljati o ponavljanju, progresu, tranziciji i kontrastu.

Ponavljanje je korištenje istih elemenata više od jedanput kroz prostor. Možete ponavljati uzorak, boju, teksturu ili bilo koji drugi element.

Progres se odnosi na smanjivanje i pojačavanje jedne ili više kvaliteta. Najočitiji primjer je gradiranje prema veličini. Progres također možete ostvariti kroz boju ili na neki drugi način.

Tranziciju je nešto teže definirati, ali odnosi se na glatki protok. Oči bi trebale s lakoćom prelaziti s jednog elementa na drugi i pratiti prirodnu liniju kretanja.

Kontrast je također bitan za ritam doma a može se ostvariti stavljajući dva elementa jedan nasuprot drugog. Npr. bijela fotelja i crni jastuk, korištenje zajedno kružnica i kvadrata… Kontrast treba biti najblaži element. Budite pažljivi da ne pretjerate s kontrastom, jer njega je dovoljno sasvim malo da oživi prostor, a ne da dominira prostorom.