Najvažnija stvar za ŽIVOT U MALOM STANU

Ikea

Najvažnija stvar za ŽIVOT U MALOM STANU

Ako živite u malom stanu vjerojatno već znate većinu trikova koji se koriste kod uređenja malog stana. Neki od najčešćih su da treba koristiti multifunkcionalni namještaj, koristiti svijetle boje, iskoristiti vertikalne površine i koristiti namještaj prilagođene veličine.

Najvažniji savjet za život u malom stanu

Međutim, najvažniji savjet, a koji mnogi zaboravljaju napomenuti je da redovito morate presložiti i odbaciti neke stvari.

Sasvim je prirodno da tijekom određenog razdoblja akumulirate stvari, ali kada živite u malom stanu, gomila stvari je mnogo očitija nego u većim stanovima.

Trebali biste gotovo svaki mjesec napraviti neki vid generalke, proći kroz stvari koje posjedujete i procijeniti što zadržati. Bit ćete iznenađeni koliko će vam život u malom stanu biti ugodniji, ako ovo uvedete u praksu.

Posebno preslaganje i odbacivanje nepotrebnih stvari neka vam uđe u praksu prilikom kupovine svakog novog ormara, police ili košare za spremanje. Iznenadit ćete se koliko često ćete odustati od kupovine jer ćete shvatiti kako vam uopće ne treba jer će se osloboditi neki drugi prostor.

Prije kupovine pogledajte da li imate neku drugu sličnu stvar koju možete iskoristiti za novu namjenu. Isto tako stvari koje vam manje trebaju, razmislite da li ih možete prenamijeniti. Ako je polica puna ili iskorištena, da li vam stvari koje su na njoj trebaju?
Ponekad nakupimo stvari i smatramo stvar korisnom, dok ne shvatimo da je već neko vrijeme ne koristimo ili ne koristimo stvari koje smo u nju spremili.

Koliko je bitno dobro iskoristiti prostor, imati multifunkcionalne stvari, toliko je bitno i da se stvari i prostor oslobode kada više nisu potrebne ili ne koristimo redovno.

Za one koji se teško odvajaju od svojih stvari predlaže se “kutija za predomišljanje”. Stvari za koje niste sigurni trebate li ih baciti stavite u kutiju za predomišljanje. Ukoliko tu stvar ne upotrijebite u sljedećih pola godine, velika je vjerojatnost da vam uopće ne treba te ćete je lakše baciti.

U članku se namjerno koristi riječ odbaciti, jer to znači da ne morate ono što vam više ne treba baciti u smeće. Neke stvari se mogu prodati, neke pokloniti, treće prenamijeniti…

Kada ste presložili stvari i držite se minimalizma, otkrivamo vam još neke trikove koji će vam olakšati život u malom stanu.

Sušenje veša u malom stanu

Najjednostavniji način za sušenje vaša u malom stanu je sušilica veša. Ako vam prostor omogućava sušilicu možete instalirati iznad perilice, na lođu ako imate zaštićen od kiše i nepogoda balkon (tada birajte ventilacijsku) ili pronađite neku manju i laganiju koju ćete moći smjestiti u neki kutak. Trenutno na tržištu možete pronaći zaista mini sušilice, malih dimenzija ali koje će poslužiti svrsi.

Ukoliko baš nikako ne možete pronaći prostora za sušilicu razmislite o inovativnim rješenjima postavljanja štrika i sušila. Ispod su neka inovativna rješenja, ali imajte na umu da sušenje veša u stanu povećava vlažnost, pa je bino održavati prostor prozračnim, a sušila instalirati što bliže prozorima i izvorima topline.

Ispod su neke ideje za inovativna rješenja sušenja veša u malom stanu.

Biljke u malom stanu

Rijetki su mali stanovi koji istovremeno imaju mnogo svjetla i dovoljno svjetlosti za uzgoj biljaka i cvijeća, a svi znamo kako biljke imaju osnovnu potrebu za svjetlom. Za osvjetljenje iznad biljaka potražite ciljano žarulje punog spektra. Dati će potrebno svjetlo biljkama, ali i općenito osvijetliti vaš prostora lijepim svjetlom koje je imitacija prirodnog sunčevog svjetla.

Radni kutak u malom stanu

U malom stanu vjerojatno nećete imati luksuz radne sobe, pa ček ni velikog radnog stola, ali možete napraviti funkcionalan radni kutak.

Sklopivi radni stolovi i stolovi montirani na zid najpopularnija su opcija. S tim dobivate ono nužno, radni prostor.

Više ideja za radni kutak u malom stanu:

Ideje za radni kutak u malom stanu

Vezano:

Kako iskoristiti prostor u malom stanu

Život s obitelji u malom stanu s jednom spavaćom sobom


Komentari

Odgovori

*