20. travnja 2024.

Uređenje doma i interijera

Savjeti i ideje za uređenje doma – COVERmagazin.com

Minimalna kvadratura stana po osobi u Njemačkoj

Površina za stanovanje u Njemačkoj po osobi uglavnom...

Minimalna kvadratura stana po osobi u Njemačkoj

Već smo pisali o minimalnim veličinama prostorija i stanova u Hrvatskoj, pa je zanimljivo staviti u odnos s drugim državama poput Njemačke.

Površina za stanovanje u Njemačkoj ranije su bile dosta čvršće definirane, međutim u novije vrijeme dosta se svodi na preporuke, a ne stvarno definiranje minimalne veličine stana po osobi. Tako da veličina stanova po osobi uglavnom nije precizno definirana i može se razlikovati prema više faktora, ali ovisno i o području.

Prikladnost stana za stanovanje ovisi o broju članova kućanstva. Danas se najčešće preporučuje  da veličina životnog prostora treba biti odgovarajuća.

U preporukama vezanim uz veličine stanova u Njemačkoj se nalazi kako bi za samca odgovarajući bio stan do 50m2.

Očekuje da životni prostor po svakoj dodatnoj osobi u kućanstvu iznosi dodatnih 10 do 15m2. A u rijetkim slučajevima se definira i koliko bi prostorija trebao imati stan za određeni broj osoba. Tako bi odgovarajući i prikladan stan za tročlanu obitelj bio oko 70m2.

S druge strane definiraju se i minimalni uvjeti za stanovanje.

Minimalna kvadratura stana po osobi u Njemačkoj uglavnom se definira kod iznajmljivanja na slobodnom tržištu, dok se za druge slučajeve i vlasništvo rjeđe određuje nego samo preporučuje.

Općenito se minimalna kvadratura stana po osobi u Njemačkoj razlikuje u različitim dijelovima Njemačke, a ispod su neki od primjera . Uzmite u obzir da su ovo minimalni uvjeti, a ne odgovarajući.

U Berlinu je za svaku osobu u kućanstvu minimalno 9 m2 stambenog prostora, odnosno za svako dijete do 6 godina 6m2 . Dakle ako tročlana obitelj želi unajmiti stan, moraju unajmiti minimalno 27 m2.

U Bremenu se također računa s 9m2 minimalne kvadrature prostora po osobi, te dodatno 6m2 prostora za dijete do 6 godina starosti. Djeca starija od 6 godina trebaju jednako stambenog prostora kao odrasli.

U Hessenu se također računa s minimalno 9m2 životnog prostora po odrasloj osobi u kućanstvu.

Sjeverna Rajna-Vestfalija (Nordrhein-Westfahlen ) – minimalni stambeni prostor po odrasloj osobi iznosi 9m2 te za dijete do 6 godina 6m2.

Bavarska (Bayern) nakon 2005. više ne određuje minimalne kvadrate za život po osobi nego da bi prostor trebao biti adekvatan i ugodan.

Postoje drugačija pravila kada se radi o socijalnim stanovima i socijalnim primanjima vezanima uz veličinu stanova u Njemačkoj (subvencionirani iznos ili pravo na stan po povoljnijim cijenama od tržišnih).

U tom slučaju samac ima pravo na stan veličine 45-50 m2, dok se za dodatne članove kućanstva uvećava prostor za 15m2, te raste na 60m2, 75m2 i tako dalje. Za 4 člana zajedničkog kućanstva povećava se kvadratura na 90m2.

Vezano:

Minimalne dimenzije soba i veličine stanova