25. travnja 2024.

Uređenje doma i interijera

Savjeti i ideje za uređenje doma – COVERmagazin.com

Kuhinja – najnoviji trendovi za kuhinje

Moderne kuhinje - koje materijale izabrati

Scavolini

ili prvo uređenje kuhinje je uvijek zahtjevan proces budući da mora zadovoljiti jako puno elemenata. Svaki oblik i veličina kuhinje je drugačiji, te kada prilagodite kuhinju koja u jednoj prostoriji izgleda odlično, drugom prostoru, možda više neće biti tako dojmljiva. Kod izbora kuhinje neki od bitnih elemenata su veličina i oblik prostora kuhinje, da li se radi o otvorenom prostoru koji je spojen s dnevnim boravkom ili se radi o kuhinji koja je odvojena, budžet, potrebe i navike, te preferencija stila i boja.
Moderne kuhinje - koje materijale izabrati
Scavolini

Kuhinja – najnoviji trendovi za kuhinje

Kako pronaći modernu, a opet praktičnu kuhinju? Promjena kuhinje ili prvo uređenje kuhinje je uvijek zahtjevan proces budući da mora zadovoljiti jako puno elemenata. Svaki oblik i veličina kuhinje je drugačiji, te kada prilagodite kuhinju koja u jednoj prostoriji izgleda odlično, drugom prostoru, možda više neće biti tako dojmljiva.

Istovremeno, dok uskladite svoje potrebe s mogućnostima kuhinje, kao i sa svojim potrebama, vjerojatno se prilično odmaknete od modela koji ste prvo vidjeli i koji vam se svidio.

Kod izbora kuhinje neki od bitnih elemenata su veličina i oblik prostora kuhinje, da li se radi o otvorenom prostoru koji je spojen s dnevnim boravkom ili se radi o kuhinji koja je odvojena, budžet, potrebe i navike, te preferencija stila i boja.

Kuhinja – moderne boje

Moderno je nekoliko stilova i boja kuhinja. Noviji trend su tamne kuhinje koje će ostaviti snažan efekt, elegantne su i često djeluju luksuzno. Njihova glavna mana je da nisu adekvatne za male kuhinje budući da vizualno smanjuju prostor. No, ukoliko se u tom slučaju odlučite za tamnu kuhinju potrudite se oko plana osvjetljenja. Može se raditi o crnim kuhinjama, tamno plavoj, tamno zelenoj, tamno sivoj, smeđoj… izbor je zaista veliki. Moderne su kuhinje koje su kompletne u tamnoj boji, ali i kuhinje koje su kombinacija boja.

Zelene kuhinje u svim nijansama, kao i plave su također noviji trend koji je sve češće prisutan. Zelene kuhinje posebno u kombinaciji sa drvetom podsjećaju na prirodno okruženje, te djeluju opuštajuće.Uz plavu i zelenu, moderne su i bordo nijanse. Ove kuhinje su spoj kuhinja u boji i modernih tamnih kuhinja, tako da ustvari obuhvaćaju dva moderna trenda. Bordo kuhinje su neutralnije od jakih crvenih kuhinja te će se lakše uklopiti u mnoge prostore.

Ukoliko ste se odlučili za kuhinju u industrijskom stilu tada su prikladne siva boja, boja drveta, smeđa, crna… Uglavnom se radi o neutralnim bojama koje se dobro kombiniraju sa metalom, čelikom, željezom. Kod ovakve kuhinje ostavite prostora za otvorene police te nemojte zatvarati kompletan prostor.

Kuhinje u boji drveta su već nekoliko godina veliki trend koji se i dalje nastavlja. Djeluju toplo, ali istovremeno su moderne, te se lako uklope u mnoge prostore.

Bijele i svijetle kuhinje su također trend koji traje već neko vrijeme, te se i dalje nastavlja. Ovisno o stilu uređenja bijela boja kuhinje se može kombinirati s drvetom, ali i s jačim kao i s tamnim bojama.

Moderne kuhinje – koje materijale izabrati

Kada se radi o korištenju materijala u kuhinjama, glavni trendovi ostaju isti a to su metal i drvo. za posebno atraktivan i moderan dojam možete dodati otvorene police od drveta s metalnim nosačima. No, pri tome vodite računa što ćete na njima držati jer će se prašiti više nego kada se nalaze u zatvorenim policama.

Metal u kuhinjama se posljednjih godina koristi sve češće. Moderne su sve boje, zlatna, srebrna, inox, čelik…

Koje boje izabrati kuhinju - top trendovi
Magnet

Drvo je već neko vrijeme trend u kuhinjama. Kuhinje u boji drveta djeluju opuštajuće i unose toplinu u dom.

Moderne kuhinje - koje materijale izabrati
Scavolini

Mramor i imitacije mramora su trend koji postaje sve popularniji. Mramor i uzorak mramora je moderan kao izbor radne plohe u kuhinji, kao fronte ili kao uzorak pločica u pozadini kuhinje.

Moderne kuhinje - koje materijale izabrati
Scavolini

Moderne kuhinje – oblici

Što se tiče oblika kuhinje i dalje su moderne ravne kuhinje, kuhinje s otokom, kao i kuhinje u L ili U obliku. Stoga, što se tiče koncepta kuhinje najbitnije je pratiti zadane linije prostorije te maksimalno iskoristiti prostor. Što će za vas biti najbolje iskorišten prostor ovisi o navikama odnosno d ali vam je potrebno više prostora za spremanje ili vam je potrebno više plohe za kuhanje i pripremu namirnica.

Moderne kuhinje s otokom

Kod izbora kuhinje s otokom obratite pažnju na prostor, koliko ga imate i kako ćete ga iskoristiti. Imati otok možda zvuči zanimljivo, no ukoliko će biti problem smjestiti i blagovaonski stol te morate birati manji, plus manji otok, može se činiti zanimljivo, no ukoliko često imati više ljudi na objedu, pitanje da li će takav stol zadovoljiti vaše potrebe.

Kada se radi o malim kuhinjama, a u njima želite imati otok unaprijed napravite dobar plan osvjetljenja, birajte svjetlije boje u kombinaciji s drvetom kako bi prostor djelovao vizualno veći. Ukoliko želite dobiti na prostranosti dobar izbor su i ogledala u kuhinji.

Za male kuhinje dobar izbor mogu biti manji otoci, te da s njima dobro organizirate i iskoristite prostor. Neka u tom slučaju otok bude funkcionalan, odnosno napravite dobar raspored polica ispod otoka za smještaj stvari kako biste uštedjeli prostor na drugim mjestima. Na ovaj način koliko će vam mjesta zauzeti otok, toliko ćete uštedjeti u drugim dijelovima. Kod malih kuhinja bolje bi bilo izbjegavati štednjak na otoku budući da postavljanje nape iznad otoka može vizualno smanjivati prostor.

Ukoliko vam ne treba dodatni veći blagovaonski stol, otok možete iskoristiti kao stol, te ga u tom slučaju možete i povećati budući da će vam biti multipraktičan te štedite prosto koji nećete odvajati za stol.

Vezano: