27. travnja 2024.

Uređenje doma i interijera

Savjeti i ideje za uređenje doma – COVERmagazin.com

Šalice za čaj – kakve su moderne i kako ih izabrati

Šalice za čaj
Čaj je popularan napitak, te se često priprema kako za sebe tako i za goste. Kako izabrati odgovarajuće šalice za čaj? Da li su i šalice za čaj podložne trendovima?
Šalice za čaj

Šalice za čaj – kakve su moderne i kako ih izabrati

Čaj je popularan napitak, te se često priprema kako za sebe tako i za goste. Kako izabrati odgovarajuće šalice za čaj? Da li su i šalice za čaj podložne trendovima?

Iako se trendovi ne mijenjaju često, ipak se mijenjaju. Kakvi su trenutni trendovi šalica za čaj pogledajte ispod.

Veličina šalica za čaj

U većini recepata za pripremu čaja količina vode se kreće oko 200 ml za jednu vrećicu čaja. Rjeđe je potrebno 125 ili 150 ml vode. Tome bi trebalo prilagoditi i šalice za čaj.

Veličina šalice će utjecati na konačni rezultat kao i okus čaja. Isto tako na okus čaja može utjecati i to da li ste čaj pripremali u čajniku ili ste ga pripremili direktno u šalici budući da su različitog oblika te se različito raspoređuje toplina.

U nekim se krajevima čaj tradicionalno radi u malim šalicama od 40 do 80 ml. Čaj je koncentriraniji i pije se dok je topao te manje šalice to i omogućavaju. No, to su posebne situacije i za posebne vrste pripreme čaja.

Oblik šalica za čaj

Šalice za čaj se često šire prema vrhu što omogućava ravnomjerno hlađenje čaja i smanjuje mogućnost da čaj bude prevruć.

Ako želite da čaj duže zadrži toplinu, tada su bolji izbor uže šalice čaj i one koje se manje šire prema vrhu.

Slično je i s debljinom stjenki šalica za čaj. Što su šalice deblje one će duže držati toplinu, te će čaj duže biti topao, dok će tanje stjenke šalica omogućavati brže hlađenje čaja. Izbor ovisi o tome na koji način uživate u ispijanju čaja te da li ga pijete brže ili želite da duže zadrži toplinu.

Kako bi bilo jednostavnije piti čaj, blji izbor su tanji rubovi šalice.

Materijali za šalice za čaj

Najčešći izbor materijala za šalice za čaj su porculan i staklo. I porculan i staklo ne utječu previše na promjenu aroma čaja, te se stoga često koriste za šalice za čaj.

Porculan se kroz povijest najviše koristio kao materijal za izradu šalica za čaj. Otporan je na toplinu, nije porozan, te ne mijenja okus čaja. No, njegova mana je često cijena. Iako se sve rjeđe koriste šalice za čaj od porculana su posebno zanimljive jer su spoj tradicije i modernog. Moderne su i dalje porculanske šalice za čaj s motivima poput cvijeća i slično.

Šalice od porculana su uglavnom skupe, te se rjeđe koriste iako su i dalje popularne i moderne.

Keramičke šalice za čaj su vrlo rasprostranjene i popularne. Mogu se naći različitih debljina stjenki, te različitih boja, veličina i oblika. Upravo njihova prilagodljivost te raznovrsnost daje ovom materijalu brojne prednosti. Estetski mogu biti vrlo zanimljive i prilagođene različitim stilovima.

Uz to keramika je otporna na toplinu, i dobro zadržava toplinu.

Staklo se sve češće koristi kao izbor za šalice za čaj. S obzirom da su šalice za čaj od stakla prozirne i da se kroz njih može vidjeti, može se uživati i u bojama čaja prilikom ispijanja čaja. Ono što je bitno kod izbora staklenih šalica za čaj je da staklo mora biti otporno na toplinu.

Posebno su zanimljive šalice za čaj od stakla s dvostrukim stjenkama.

Moderne šalice za čaj

Ispod su moderne šalice za čaj Zara Home, Ikea, Lesnina, Villeroy & Boch, te moderne šalice za čaj s potpisom branda Versace i Ralph Lauren Home.

Šalice za čaj IKEA

Šalice za čaj ZARA HOME

Šalice za čaj LESNINA

VILLEROY & BOCH šalice za čaj

VERSACE šalice za čaj

Šalice za čaj RALPH LAUREN HOME

Vezano: