Ekspres lonac- prednosti, nedostatci i najbolji brandovi

Ekspres lonac- prednosti, nedostatci i najbolji brandovi

Ekspres lonci nisu novitet, oni se već godinama i desetljećima koriste u pripremi hrane. Jedna od glavnih prednosti ekspres lonaca je što omogućavaju brzo kuhanje. Ekspres lonci omogućavaju kuhanje, pirjanje, krčkanje, prženje…

Ekspres lonci često imaju nekoliko programa kuhanja koji se koriste za različite namirnice.

Ekspres lonci se mogu pronaći po vrlo različitim cijenama, a ovisno o tome koliko često ga planirate koristiti možete izabrati odgovarajući.
Također, u obzir uzmite i veličinu lonca. Sigurnosni sustavi uglavnom uključuju automatsko zaključavanje. Kontrola prekomjernog pritiska pare uglavnom uključuje i kontrolirano oslobađanje pare kako bi se regulirao pritisak.

Glavne prednosti kuhanja u ekspres loncu

Štedite vrijeme za kuhanje, obrok je brže gotov.
Zadržava više nutritivnih stvari u hrani.
Manje je potrebe za miješanjem i provjeravanjem hrane za vrijeme pripreme.
Trošite manje energije za kuhanje.
U ekspres loncu možete kuhati različite namirnice.

Nedostatci kuhanja u ekspres loncu

Brtvu trebate održavati kako bi lonac dobro funkcionirao, vrlo često je uputa da je trebate zamijeniti jednom godišnje.
Lako je prekuhati hranu. Treba nešto vremena da se naviknete na brzinu ekspres lonca, jer nekoliko minuta duže u ekspres loncu može značiti razliku.
Ne možete provjeravati tijek pripreme hrane tijekom kuhanja.
Kuhanje u ekspres loncu se razlikuje od kuhanja u ekspres loncu te je potrebno privikavanje pa čak i učenje kuhanja u ekspres loncu.

Kod izbora ekspres lonca uzmite u obzir brandove i iskustva korisnika, budući da je sigurnost bitan element. Ekspres lonci se mogu naći u ponudi u različitim veličinama, te izbor prilagodite svojim potrebama. Ako vam uglavnom treba manje, nema potreba da kupujete veći koji će vam povremeno možda zatrebati. No, ukoliko si želite olakšati ili ubrzati kuhanje kada imate goste, te ekspres lonac namjeravate koristiti u te svrhe, tada će veći ekspres lonac biti praktičniji odabir. Često će na cijenu ekspres lonca utjecati i broj opcija i varijanti kuhanja koje nudi. Ukoliko niste koristili ranije ekspres lonac, vjerojatno ne znate koliko vam tih opcija treba, no pokušajte biti realni, budući da vam vjerojatno dio opcija ne treba te možete izabrati i ekspres lonac s manje opcija. 

Neki od popularnih brandova ekspres lonaca:

Tefal

Fissler

Silit

Kuhn-Rikon

Zadržavanje hranjivih sastojaka

Kada se hrana kuha ili peče dolazi d gubitka nutrijenata koji se nalaze u tim namirnicama. Koliki će gubitak hranjivih vrijednosti biti ovisi i o načinu pripreme. Kuhanje u ekspres loncu odnosno kuhanje pod pritiskom je jedna od metoda kuhanja koja pomaže zadržavanju više nutrijenata u hrani. Neke se hranjive tvari uništavaju kada su duže vrijeme izložene visokim temperaturama. Kuhanje na pari ili kuhanje pod pritiskom omogućavaju da se namirnice na nižim temperaturama, a kuhaju brže budući da je prisutan dodatni tlak. Isparavanje je tijekom kuhanja smanjeno, odnosno trećina para se zadržava u loncu.

Istraživanje koje uspoređivalo kuhanje pod pritiskom i kuhanje na 100°C kroz tri različita perioda kuhanja pokazalo je da produženo kuhanje u oba slučaja i kod ključanja i kod kuhanja pod pritiskom rezultira gubitkom željeza i kalcija iz namirnica. Gubitak vitamina C i beta karotena bio je veći prilikom kuhanja na 100°C nego prilikom kuhanja pod pritiskom. Istraživanje je pokazalo prednosti kuhanja pod pritiskom i zadržavanje više velikog spektra nutrijenata u odnosu na kuhanje na 100°C.*

Pogledajte recepte i upute za korištenje svoga ekspres lonca. Vjerojatno ih sve možete prilagoditi, no, s obzirom da se način pripreme hrane u ekspres loncu razlikuje od od običnog kuhanja postoje određene stavari koje možda trebate prilagoditi.

Ponekad je potrebno dodavanje tekućine, npr. čaša vode u ekspres lonaca prilikom pripreme određenih namirnica kako bi se mogla stvoriti para i dovoljno tlaka za kuhanje.

Ekspres lonac je izum iz 1679. godine

Kuhanje pod tlakom je izumio francuski fizičar Denis Papin 1.679 godine, no širu upotrebu izum je doživio tek kasnije tj. četrdesetih godina prošlog stoljeća, a glavna prednost zbog koje je rasla popularnost ekspres lonca je bilo brže kuhanje. Najviše se koristio za brže kuhanje komda mesa kojima inače treba dugo pirjanje.
Ekspres lonci su bili dizanjirani tako da se koriste na ploči štednjaka, s tim da danas postoje i električni ekspres lonci koji ne trebaju štednjak. Ekspres lonci za kuhanje na štednjaku imali su regulator pare, zaštitu od pregrijavanja i previsokog tlaka.
Kada se u ekspres loncu postigne potrebni tlak tada se postepeno i povremno otpušta višak pare kako bi se zadržao adekvatan tlak unutar lonca.

Električni ekspres lonac je noviji izum kineskog znanstvenika iz 1991. godine.


Komentari

Odgovori

*