17. travnja 2024.

Uređenje doma i interijera

Savjeti i ideje za uređenje doma – COVERmagazin.com

Osnove usklađivanja boja kod uređenja doma

Bez obzira koliko novaca uloženo u uređenje doma primijetit ćemo...

Osnove usklađivanja boja kod uređenja doma

Bez obzira koliko novaca uloženo u uređenje doma primijetit ćemo da neki domovi zrače stilom i usklađenosti čim uđemo u njih, dok drugi ne ostavljaju dobar dojam, bez obzira što je u njima najskuplji namještaj.

U čemu je razlika?!

Osnova dobrog stila pri uređenju doma su pažljivo odabrane boje, jer ako uskladite boje u svome domu, on će ostavljati dojam s puno više stila i profinjenosti bez obzira na cijenu namještaja.  Zbog toga kod uređenja doma zaista je točna izreka da dobar stil puno više vrijedi od novaca.

1.    korak

Ovo je najvažniji korak, ako tu ne definirate precizno što želite, kasnije ćete teško imati usklađen dom.

Odlučite se hoćete li dom uređivati u toplim bojama ili hladnim.

Hladne boje su:

Boja limete,
Zelena,
Tirkizna,
Plava,
Ružičasta,
Ljubičasta,
Crna i sve nijanse sive (one se kod uređenja doma ubrajaju u hladne boje).
Bijela

Tople boje:

Boja vina (bordo),
Crvena,
Narančasta,
Smeđa,
Bež,
Žuta,
Maslinasto zelena,

Bijela (bijela boja se kod uređenja doma smatra neutralnom te se slaže i s toplim i hladnim tonovima, iako je efektnija u hladnim kombinacijama)

10 prekrasnih dnevnih boravaka bijele boje: ideje modernih bijelih dnevnih boravaka prema trendovima uređenja doma za 2020.

Iako vam se crna i siva mogu učiniti kao neutralne boje, najvažnije je da ne kombinirate nijanse smeđe i crnu ili sivu. Takve kombinacije djeluju neugledno, pa će vam stan uvijek djelovati neurednije nego što jest.

2.    korak

Odaberite temeljnu boju uređenja doma. Temeljna boja uređenja doma je obično bijela ili crna ako se radi o hladnim bojama, a bež i smeđa ako se radi o toplim tonovima.

3.    korak

Obično podne obloge (parket i laminat) se ne usklađuju prema ostatku doma i možete ih ignorirati, ali ako kupujete tepih on bi trebao biti usklađen.

4.    korak

Nakon što ste odabrali temeljnu boju, neka te boje budu glavni komadi namještaja. Slijedite pravilo da u domu imate maksimalno tri boje, s tim da krupne komade namještaja, tepihe i boju zidova birate u neutralnijim bojama, a ukrase i dekorativne predmete u izražajnijim bojama, kako vam dom ne bi djelovao ni bezlično, ni previše kričavo.

Dom bi trebao izgledati skladno i protočno, a boje se nadopunjavati i prelijevati, a ne odbijati jedna od druge. Naravno postoje opcije u kojima je moguće efektno kombinirati tople i hladne boje, ali takve kombinacije ostavite profesionalnim dizajnerima koji imaju ipak mnogo bolje oko od prosječne osobe koja samostalno uređuje svoj dom.

Primjer uređenja u hladnim bojama:

Primjeri uređenja u toplim bojama:

Kako uskladiti boje zidova i namještaja

Koje boje namještaja idu uz plavu boju zidova

Plava boja je hladna boja, a gledanje u nju vam pomaže da se opustite. Najbolja prostorija za plave zidove je tamo gdje se susreće mnogo ljudi, poput dnevnog boravka. Plava boja prikladna je i za spavaću sobu jer potiče opuštanje. Boje namještaja koje idu uz plavu boju zidova su zlatna, oker, ružičasta, zelena, žuto-zelena, bijela kao i plava u drugim nijansama.

Koje boje namještaja idu uz zelenu boju zidova

Zelena je također hladna boja, ona potiče opuštanje ali na drugačiji način od plave, zelena nas umiruje i odmara. To je boja koju ljudsko oko najviše voli. Zbog toga je odlična na zidovima svih prostorija u kojima se želite opušstati i dobro odmoriti. Boje namještaja koje idu uz zelenu su oker, plava, modra, ružičasta, crvena, siva, smeđa, bijela i zlatna.

Koje boje namještaja idu uz sive zidove

Siva je neutralna boja, nema neki poseban karakter i prilagođava se prostoru. Obično se za nju kaže da ne potiče neke emocije, pa je vrlo praktična boja. Bilo koju boju u domu možete ofarbati u sivo. Baš zbog toga odabir namještaja uz sivu boju zidova je vrlo osoban i ovisi o efektu koji želite polučiti. Možete sivu kombinirati s živahnim bojama, ali neki ljudi, posebno ljubitelji minimalizma vole sivu kombinirati s neutralnim bojama, posebno crnom i bijelom za što efektniji izgled.

Koje boje namještaja idu uz ružičaste zidove

Iako je ružičasta zapravo nijansa crvene, ne potiče agresivne emocije nego smiruje. Najbolje boje namještaja uz ružičaste zidove su zelena, oker, crvena, plava, zlatna i pastelno roza.

Koje boje namještaja idu uz crvene zidove

Crvena boja je agresivna, ali ima mnogo karaktera. Odlična je za kuhinje i blagovaonice. Odlično se slaže s namještajem zelen, ružičaste, bijele, smeđe, srebrne i zlatne boje.

Koje boje namještaja idu uz narančaste zidove

Narančasti zidovi potiču razgovor pa su idealni za blagovaonice i dnevne boravke. Najbolje je uz njih kombinirati namještaj tirkizne, limun zelene, smeđe i bijele boje.