Najbolje čaše za vino

UREĐENJE DOMA –  Najbolje čaše za vino

Mnogima je kod izbora čaša za vino bitno izabrati odgovarajući oblik čaše, no ukoliko želite nešto više od toga u obzir prilikom izbora uzmite i druge elemente. Posluživanje vina bi trebalo biti zaokružen doživljaj, od izbora adekvatnog vina, do čaša koje će nadopuniti ugođaj koji pruža vino. Kako bi vino pokazalo najbolje od sebe, ono se treba poslužiti u odgovarajućim čašama vina.

No, i kod izbora čaša vina treba voditi računa o tome da mnoga vina su specifična i zahtijevaju poseban oblik čaša, osim toga, proizvode se za mnoga vina različite čaše. No, malo tko će imati za sva vina različite čaše, odnosno desetak vrsta čaša. Stoga se najčešća podjela vrši na čaše za pjenušce i šampanjce, čaše za crno i čaše za bijelo vino.

Kako izabrati dobre čaše za vino?

Obratite pažnju na:
–    trajnost
–    lakoću čišćenja – čaše za vino trebaju biti sjajne
–    kako usmjeravaju arome i mirise iz vina
–    kapacitet tj. veličina
–    eleganciju
–    čvrstoću i stabilnost
–    glatkoću i tanak rub
–    ugodnost za držanje.

Čaše za vino mogu biti univerzalne za bijelo i crno vino. No, za bijelo vino su prilagođenije oblika manjeg tulipana, kako bi bijelo vino što manje bilo izloženo zraku te duže zadržalo temperaturu. Dok su za crvena vina prigodne veće i otvorenije čaše.

Čaše za vino se mogu birati prema onome koje vino najčešće poslužujemo ili kupiti neku srednju varijantu koja može poslužiti za različite vrste vina. Za one koji žele nešto specifičnije čaše tada će svakako biti potrebne bar tri do četiri vrste čaša.

Čaše za vino se mogu birati prema oblicima, ali i prema izradi. Detalji na čašama odraz su osobnosti kao i posebnosti.

Ovo su samo neke od modernih čaša za vino poznatih brandova:

ZWIESEL GLAS

Ove čaše za vino obuhvaćaju od klasičnih do modernih linija. Različiti oblici u prilagođeni vrstama vina, ali se osobnost u izboru može pokazati u detaljima. Puhano staklo kod čaša iz ove linije je zaista posebno.

RIEDEL

Johann Cristoph Riedel sa proizvodima od stakla je krenuo još 1723 godine, a danas je na čelu kompanije jedanaesta generacija Riedela. Širenje i usavršavanje u proizvodnji sastavni su dio politike kompanije.

SPIEGELAU

Tvornica se prvi put spominje 1521. godine. Danas obuhvaća širok spektar čaša za različita pića.

Kada se govori o obliku čaša za vino, izbor bi trebao biti prema vrsti vina:

  • za pjenušava vina su uske duguljaste čaše
  • za crno vino birajte čaše koje su šire u dnu i sužavaju se
  • za bijelo vino dobar izbor su čaše koje se ne sužavaju previše i srednje širine su
  • za likere od vina prikladne su manje čaše.

Čaše za vino bi trebale biti:

  • od tankog stakla ili od kristala
  • prozirne
  • imati visoko postolje
  • imati podnožje za koje se također može držati čaša.

S obzirom da postoje brojne vrste i podvrste vina, postoje i čaše prilagođene vrstama vina. Ako niste ekspert koji često ima različite vrste vina, s izborom čaša se fokusirajte na neko osnovne vrste vina.

Kod izbora čaša za vino vodite računa i o tome koliko ih često koristite, te na jednostavnost čišćenja. Ako su previsoke, da li vam stanu u perilicu posuđa. I da li su prikladne za pranje u perilici posuđa, ukoliko sve perete u perilici posuđa.

Za čaše je osim oblika i općenito izgleda bitno da su sjajne i čiste.

Ako su čaše kvalitetne, posebno ako su od kristala one će duže biti sjajne. No, često se takve čaše ne preporučuje prati u perilici posuđa. Postoji rizik od oštećenja, kao i da neće biti sjajne nakon pranja u perilici posuđa.

Kod ručnog pranja čaša za vino birajte neutralne deterdžente za pranje posuđa kao i one bez mirisa, kako se ne bi zadržao na čašama. Najbolje bi bilo prati ih u vrućoj, ali ne prevrućoj vodi i dobro isprati.

Ako se čaše peru u perilici posuđa, tada bi ih najbolje bilo prati na posebnom programu za stakla.

Čaše bi nakon pranja najbolje bilo okrenuti, ostaviti na mekoj krpi da se same posuše. Na kraju s drugom mekom krpom ulaštiti ih.
Vezano:

Kako izabrati čaše za kuhano vino? – Uređenje doma i interijera

Recept za kuhano vino – Recepti

Sveti Martin – tko je bio sv. Martin i kako se proslavlja MARTINJE –


Komentari

Odgovori

*