19. travnja 2024.

Uređenje doma i interijera

Savjeti i ideje za uređenje doma – COVERmagazin.com

Pravilno osvijetlite dom

Možda ni ne znate da imate loše osvjetljenje, ali ako prepoznajete simptome: glavobolja i umorne oči ili frustracija jer ne možete vidjeti potpuno što radite (npr. u kuhinji), svađe u spavaćoj sobi čiji je red da se ustane i ugasi svjetlo, onda imate....

UREĐENJE DOMA – Pravilno osvijetlite dom

Možda ni ne znate da imate loše osvjetljenje, ali ako prepoznajete simptome: glavobolja i umorne oči ili frustracija jer ne možete vidjeti potpuno što radite (npr. u kuhinji), svađe u spavaćoj sobi čiji je red da se ustane i ugasi svjetlo, onda imate.

Dobro osvjetljenje bi trebalo pomoći da se u domu osjećate udobno, zadovoljno i da vam dom izgleda čišće.

Ključ dobrog osvjetljenja je napraviti fleksibilno osvjetljenje koje se može mijenjati ovisno o dobi dana i svrsi korištenja prostorije. Trebali biste samo jednim ili s dva klika svijetlu sobu u kojoj ste završavali posao moći pretvoriti u prostoriju prigodnu za romantičnu večeru. To ćete lako postići pravilnim rasporedom lampi i lustera. Ali ipak, o prirodnom svjetlu, odnosno, onom koje dolazi kroz prozor ovisi temeljna namjena prostorije. Jer umjetne svjetiljke rijetko mogu ispraviti nedostatke nepravilnog rasporeda prozora. Zbog toga obratite pažnju s koje vam strane dolazi prirodno svjetlo i prema tome namijenite prostoriju određenoj svrsi.

Prozor prema sjeveru – Ova je prostorija tamna i vjerojatno najhladnija prostorija u stanu. Umjetnici je vole izabrati za svoj studio, jer u njoj nema blještavila i daje prirodni ton bojama.

Prozor prema istoku – U njoj će vas zabljesnuti jutarnje svjetlo, ali nećete vidjeti sunce tijekom ostatka dana. U njoj je potrebno koristiti umjetne svjetiljke koje biste trebali postaviti na sjevernu stranu prostorije. Idealna za spavaću sobu, posebno budite li se rano u jutro.

Prozor prema jugu – Tu je toplo i ugodno svjetlo cijeli dan, iako se njegova jačina mijenja ovisno o godišnjem dobu. Ova prostorija neka vam bude kuhinja, dnevni boravak ili radna soba. Uglavnom prostorija u kojoj provodite dosta vremena. Pripazite samo da vam sunce ne udara direktno u ekrane, monitor, televizor i sl.

Prozor prema zapadu – Zrake će vam ulaziti u ovu prostoriju u najtoplijem dijelu dana. Mrzit ćete je ljeti. Ali zbog toga je idealna za večernje romantične ugođaje. Također bi idealno bilo ovu prostoriju pretvoriti u terasu prozorom preko cijelog zida.