20. svibnja 2024.

Uređenje doma i interijera

Savjeti i ideje za uređenje doma – COVERmagazin.com

Koliko često bi trebalo čistiti kuću ili stan?!

Osim uređenja doma , čišćenje je važan zadatak koji će pomoći da vaš stambeni...

Koliko često bi trebalo čistiti kuću?!

Osim uređenja doma, čišćenje je važan zadatak koji će pomoći da vaš stambeni prostor izgleda lijepo, ugodno i bude higijenski ispravan. Koliko često trebate čistiti ovisi o pojedinom zadatku i prostoru, ali slijedi nekoliko jednostavnih uputa koje će vam pomoći pojednostavniti proces čišćenja. S jedne strane netko može misliti da često čisti, a u stvari bi trebalo češće jer se radi o osobnom dojmu, dok s druge strane netko misli da ne čisti dovoljno, iako to nije točno. Okvirne smjernice koliko nešto treba biti čisto i koliko se često treba čistiti ovisi i o stilu života, broju osoba koje žive u prostoru i slično.

Kuhinja – Nakon kuhanja biste trebali obrisati površine, staviti posuđe u perilicu i skloniti namirnice koje ste koristili. Nakon obroka suđe trebate pospremiti sa stola i staviti u perilicu. Sudoper operite jednom dnevno, najbolje uvečer prije spavanja, a pod jednom ili dvaput tjedno. Hladnjak prebrišite kada je prazniji, prije nego što idete u nabavku, a detaljno biste ga trebali očistiti sa svakim novim godišnjim dobom, dakle četiri puta godišnje.

Kupaona  –  Kupaona se najbrže prlja od svih prostorija te je svakodnevno čišćenje nužno. Umivaonik svaki put za sobom saperite, kao i kadu nakon korištenja. WC školjku prebrišite bar jednom dnevno antibakterijskim maramicama. Jednom tjedno biste trebali očistiti sredstvima za čišćenje kompletnu kupaonicu uključujući i pod.

Spavaća soba – Ona treba manje posla od ostalih prostorija u domu. Jednom tjedno trebate usisati podove, presložiti ormare, zamijeniti posteljinu i obrisati prašinu. Krevet trebate napraviti svako jutro, kao i eventualno pokupiti igračke i sl. stvari ukoliko se radi o dječjoj sobi.

Dnevni boravak – Stanje vašeg doma u velikoj mjeri ovisi o dnevnom boravku jer većina ljudi koja vam dođe u posjet jedino i ima priliku vidjeti dnevni boravak. Ako živite sami, dnevni boravak može danima ostati netaknut, ali ako vas je više u domu ili imate ljubimca svakodnevno čišćenje je nužno.

U pravilu, podove trebate usisavati 3 puta tjedno. Knjige, šalice sa stola i druge sitnice svakodnevno vratite na svoje mjesto. Prašinu trebate brisati 1 do 3 puta tjedno, ovisno o položaju stana i broju ukućana. Jednom mjesečno trebate usisati namještaj, zavjese perite po godišnjim dobima, a  jednom godišnje tepihe.

Ostale aktivnosti

Jednom godišnje trebali biste napraviti generalno čišćenje. Trebali biste očistiti iza i ispod svakog komada namještaja, očistiti lustere i lampe, preličiti mrlje na zidovima, isprazniti sve ormare i prebrisati police  i sl.

Kada se uhvati ritam čišćenja, te se na tjednoj i mjesečnoj bazi obavljaju brojne aktivnosti stan će biti uredniji. No, ne treba zanemariti i godišnja čišćenja. Ukoliko se ne odradi temeljito čišćenje ispod kreveta ili iza ormara, prašina će se po cijelom domu brže nakupljati te će biti teže svakodnevno održavanje doma urednim. No, ne može se ni svako čišćenje pretvoriti u generalno čišćenje, budući da će oduzimati previše vremena, te će mnogi izgubiti motivaciju za osnovne aktivnosti ukoliko one troše previše vremena ili nemamo dovoljno vremena za njih.

Stoga je dobro imati plan ili ideju što se radi dnevno, tjedno, mjesečno kako bi se i svakodnevne aktivnosti ubrzale i olakšale.

Bitna stvar kako bi imali uredan dom je da se što je moguće više stvari vraća nakon korištenja na svoje mjesto, te da se ne preskaču dnevni poslovi. Ukoliko se samo nekoliko dana preskoče dnevni poslovi dom može izgledati neuredno i zahtijevati više vremena i aktivnosti za pospremanje. U tom slučaju će biti potrebno odvojiti nešto više vremena kako bi se situacija dovela u red, a potom bi bilo dobro nastaviti s rutinom čišćenja, kako bi sve išlo brže, a vi imali uredniji dom. Kada se stvori rutina i navika tada će biti lakše održavanje urednog doma.