Kako skladištiti bicikl za zimu

Kako skladištiti bicikl za zimu

Za one koji žive u kišnim i snježnim područjima skladištenje bicikla je neizostavna jesenska aktivnost. Vjerujemo da neki od vas sigurno voze bicikl i u zimskim mjesecima, ali za većinu osoba vožnja biciklom je proljetna i ljetna aktivnost.

Ako ostavite bicikl na balkonu ili u dvorištu izložen svim uvjetima Majke prirode skratit će trajnost bicikla, a pitanje je hoćete li ga moći voziti već sljedeće godine.

Skladištenje u zatvorenom

Ovo je najbolja opcija. Ako je moguće bicikl spremite u kontroliranim temperaturnim uvjetima. Možete ga skladištiti u garaži, podrumu, skladištu ili nekom drugom prostoru gdje imate mjesta. Bicikl stavite na stalak ili pažljivo naslonite tako da nema pritiska na pojedine dijelove bicikla, kako se ne bi iskrivili. Nemojte naslonjati nikakve stvari na bicikl.

Skladištenje na otvorenom

Manje poželjna opcija, ali ponekad jedina je skladištenje na otvorenom. Svoj bicikl biste trebali prekriti ceradom neke vrste, stabilno ga smjestiti na mrežastu strukturu koja će dopustiti protok zraka i vode. Glavni neprijatelj je dugotrajno izlaganje vlagi. S bicikla skinite sve komponente koje su osjetljivije na vlažnost poput mjerača brzine, sjedala, ručki… i spremite u zatvoreno.

Općeniti savjeti:

Očistite bicikl kako biste skinuli svu prljavštinu s njega, jer bi se mogla tijekom zime pretvoriti u  neuklonjivu. Najbolje da koristite neki proizvod za čišćenje sličnog namještaja.

Popravite sitne kvarove ako su nastali tijekom vožnje.

Napumpajte gume do maksimuma.

Bicikl je dobro spremiti na viseće kuke jer tako zauzima manje prostora, a nema opterećenja na felgama i kotačima.

Na kraju nemojte zaboraviti zaključati bicikl. Čak ako je skladišten na vašem posjedu ipak je ranjiv. Ako već imate lokot nema smisla držati ga na pomoćnom sjedalu bicikla. Treba vam tek 30 sekundi za njegovo stavljanje, pa kad ste ga već platili iskoristite ga.

Ostavite komentar

*