29. ožujka 2024.

Uređenje doma i interijera

Savjeti i ideje za uređenje doma – COVERmagazin.com

Kako i gdje skladištiti bicikl za zimu

Za one koji žive u kišnim i snježnim područjima skladištenje bicikla je neizostavna jesenska aktivnost...

Kako skladištiti bicikl za zimu

Za one koji žive u kišnim i snježnim područjima skladištenje bicikla je neizostavna jesenska aktivnost. Vjerujemo da neki od vas sigurno voze bicikl i u zimskim mjesecima, ali za većinu osoba vožnja biciklom je proljetna i ljetna aktivnost.

Ako ostavite bicikl na balkonu ili u dvorištu izložen svim uvjetima Majke prirode skratit će trajnost bicikla, a pitanje je hoćete li ga moći voziti već sljedeće godine.

Skladištenje u zatvorenom

Ovo je najbolja opcija. Ako je moguće bicikl spremite u kontroliranim temperaturnim uvjetima. Možete ga skladištiti u garaži, podrumu, skladištu ili nekom drugom prostoru gdje imate mjesta. Bicikl stavite na stalak ili pažljivo naslonite tako da nema pritiska na pojedine dijelove bicikla, kako se ne bi iskrivili. Nemojte naslonjati nikakve stvari na bicikl.

Skladištenje na otvorenom

Manje poželjna opcija, ali ponekad jedina je skladištenje na otvorenom. Svoj bicikl biste trebali prekriti ceradom neke vrste, stabilno ga smjestiti na mrežastu strukturu koja će dopustiti protok zraka i vode. To bi značilo da bicikl treba staviti na neki tip povišene rešetke, gdje će ga cerada zaštiti, ali će ipak ispod cerade biti prozračno i moći će hlapiti ostatak vlage. Ceradu nikad nemojte potpuno omotavati oko bicikla jer će se vlaga zadržavati unutra i napraviti štetu. Glavni neprijatelj je dugotrajno izlaganje vlazi. S bicikla skinite sve komponente koje su osjetljivije na vlažnost poput mjerača brzine, sjedala, ručki… i spremite u zatvoreno. U idealnom svijetu svatko bi imao dovoljno prostora za skladištenje bicikla i na taj način bi produžio dugovječnost svom biciklu, ali svi već znamo da svijet nije idealan. Dobra stvar je da noviji bicikli imaj bolju zaštitu od hrđanja ili korozije.

Alternativni načini skladištenja bicikla

Mnogi kažu kako je puno bolja opcija rastaviti bicikl i staviti ga ipak na suho. Neka od mjesta koja nikad ne bi pomislili kao skladište, ali ako odvojite upravljač i pedale, već bicikl može stati je ispod kreveta. Naravno, kod korištenja ovakvih alternativnih rješenja morate biti oprezni i pobrinuti se da prije skladištenja svi dijelovi bicikla budu apsolutno čisti i bez mirisa.

Bicikl možete lijepo očišćeni staviti i kao dekoraciju u sam stan ukoliko imate prostora. Ne biste vjerovali koliko bicikl može lijepo izgledati i kako se dobro može uklopiti u određene stilove uređenja interijera.

Bicikl tradicionalno simbolizira napredak i prosperitet, pa će u vašem domu dati dodatnu vrijednost. Nije neobično vidjeti sobni bicikl u domu, pa ako svoj uklopite u ostatak doma i lijepo dekorirate, možete ga staviti tamo gdje biste inače stavili sobni bicikl.

Također, svoj bicikl možete pretvoriti u sobni bicikl i koristiti kao spravu za vježbanje tijekom zimskih mjeseci. Postoje sprave koje možete kupiti (trenažer ili valjci), a koji će omogućiti da vaš obični bicikl postane sprava za vježbanje u domu.

Ako obožavate svoj bicikl i redovito ga vozite, ovo je idealna opcija za vas, jer nema potrebe da vas hladno vrijeme spriječi u tome da radite na sebi i očuvate svoju kondiciju. Sve što vam treba je poseban stalak koji pretvara vaš bicikl u sobni bicikl. Kada je vrijeme lijepo, bez puno problema skinete bicikl sa stalka i ponovno ga vozite na otvorenom. Glavni problem kod ovakvog skladištenja je što bicikl nakon svake vožnje na otvorenom ponovno morate čistiti do najsitnijih detalja.

Općeniti savjeti:

Očistite bicikl kako biste skinuli svu prljavštinu s njega, jer bi se mogla tijekom zime pretvoriti u  neuklonjivu. Najbolje da koristite neki proizvod za čišćenje sličnog namještaja.

Popravite sitne kvarove ako su nastali tijekom vožnje.

Napumpajte gume do maksimuma.

Bicikl je dobro spremiti na viseće kuke jer tako zauzima manje prostora, a nema opterećenja na felgama i kotačima.

Na kraju nemojte zaboraviti zaključati bicikl. Čak ako je skladišten na vašem posjedu ipak je ranjiv. Ako već imate lokot nema smisla držati ga na pomoćnom sjedalu bicikla. Treba vam tek 30 sekundi za njegovo stavljanje, pa kad ste ga već platili iskoristite ga.