26. travnja 2024.

Uređenje doma i interijera

Savjeti i ideje za uređenje doma – COVERmagazin.com

Sporo kuhalo ( Slow Cooker ) – prednosti, nedostatci i najbolji brandovi

Sporo kuhalo (Slow Cooker) je mnogima neizostavno kuhinjsko pomagalo. Za razliku od ekspres lonca koji pomaže hranu spremiti brže, sporo kuhalo je potpuno suprotno...

Sporo kuhalo (Slow Cooker) – prednosti, nedostatci i najbolji brandovi

Sporo kuhalo (Slow Cooker) je mnogima neizostavno kuhinjsko pomagalo. Za razliku od ekspres lonca koji pomaže hranu spremiti brže, sporo kuhalo je potpuno suprotno, treba mu duže od uobičajenog kuhanja da biste spremili ručak.

Spora kuhala su električni uređaji koji se uključe u struju te na laganoj temperaturi duže vremena pripremaju obrok. Glavna prednost je priprema namirnica prije odlaska na posao ili drugu aktivnost, kako bi obrok bio gotov kada se vratite.

Spora kuhala se razlikuju prema cijenama, kao i prema funkcijama i opcijama koje nude. Ako vam ne treba multifunkcionalni uređaj možete izabrati osnovno sporo kuhala s nekoliko opcija, te će ono zadovoljiti vaše potrebe.

Zdjela može biti od keramike, metala ili nekih drugih materijala. Oko posude se nalaze električni grijači, ili su kod nekih modela smješteni na dno.
Poklopac kod sporog kuhala također može biti od metala, keramike ili stakla.

Spora kuhala duže pripremaju hranu, no kod većine modela, zbog niske temperature i optimalizacije, potrošnja energije nije veća nego nego često i niža nego kod klasične pripreme hrane.

Duže kuhanje nekih namirnica omogućava njihovo bolje iskorištavanje, te je i to jedna od osnovnih prednosti sporog kuhala. Iz sporog kuhala ne izlaze tekućine stoga je prikladniji za takve oblike kuhanja. Ako dodajte tekućinu prema klasičnom receptu, u sporom kuhalu možete smanjiti količinu vode. Ovo može biti i prednost i nedostatak sporog kuhala. Prednost jer zadržava sve iz namirnica unutra, a nedostatak jer namirnice neće biti hrskave, ali će biti sočne. Mnoge vrste mesa treba duže peći, stoga je za njih dobar izbor sporo kuhalo.

Sporo kuhalo ( Slow Cooker ) – prednosti kuhanja u sporom kuhalu

U čemu je prednost sporog kuhala?

– U tome što možete pripremiti namirnice i odraditi pripremu za obrok, uključiti sporo kuhalo, a obrok će biti gotov za 4, 6 ili 8 sati po vašem izboru.
Ovo omogućuje fleksibilnost, obrok se može pripremiti kada vam odgovara, i bit će gotov kada vam odgovara. Ne morate kompletnu pripremu i kuhanje obroka ostaviti npr. poslije posla, kada ste u gužvi i tek došli doma, nego pripremu možete napraviti ranije, a da obrok bude gotov kada se vratite kući ili ako radite od kuće kada ste gotovi s poslom.

Pripremite namirnice i obradite, te nakon toga ubacite u sporo kuhalo koje će odraditi ostalo.
Mnoga spora kuhala imaju i druge opcije, no, ako želite samo sporo kuhalo, ne trebate tražiti mutipraktik nego proizvod koji će vam služiti prvenstveno kao sporo kuhalo.

– Štedi vrijeme – sastojke za obrok stavite u sporo kuhalo, i više nemate razmišljanja niti nadgledanja kuhanja. Sve ostalo odradit će sporo kuhalo za vas.

– Možete jesti zdravije – prednost sporog kuhala je što ne morate umorni i gladni kada dođete s posla pripremati obrok, nego pripremu odradite ranije.

– Štedi novac – jeftinije je pripremiti obrok od klasičnih namirnica nego polugotovih i bržih ukoliko sve radite u zadnji tren.

– Variva i juhe u sporom kuhalu se mogu raditi s malo angažmana, duže kuhati te će biti dobar izbor za sve one koji vole ili žele više i češće kuhati ovakve obroke.

Sporo kuhalo ( Slow Cooker ) – nedostatci kuhanja u sporom kuhalu

– Sporo kuhalo je zatvorena/poklopljena posuda te se voda kondenzira unutra i nije prikladan za kuhanje namirnica koje želite da budu hrskave nego variva, juhe, gulaše i slično.

– Ne možete ga koristiti za svaki recept, nego ipak recepte trebate prilagoditi kuhanju u sporom kuhalu.

– Obrok morate planirati unaprijed, prije posla, prije odlaska ili jednostavno ujutro kako biste popodne imali obrok.

Izbor sporog kuhala

Iako zahtjeva nešto drugačiji način pripreme obroka nego klasična priprema, kada se prilagodite pruža mnoge varijacije na temu, te se može eksperimentirati s različitim receptima.

S obzirom da se i spora kuhala međusobno razlikuju izbor prilagodite svojim potrebama.

– Birajte veličinu sporog kuhala koja vam je potrebna. Nema potrebe ako u pravilu kuhate za manji broj osoba da unaprijed uzimate veće kuhalo za situacije kada će vam možda trebati.

– Sporo kuhalo zauzima prostor u kuhinji. Oblik i veličinu prilagodite prostoru koji imate.

– Cjenovni rang – birajte opcije koje vam trebaju. Ne morate plaćati skuplje samo da bi imali neke mogućnosti koje možda nećete niti koristiti.

Sporo kuhalo ( Slow Cooker ) – Neki od najboljih brandova

Crock-Pot Slow-Cooker

VonShef Slow-Cooker

Klarstein Slow Cooker

Russell Hobbs Slow Cooker

Pročitajte i:

Recepti Sporo kuhalo – Slow Cooker