Koja je idealna sobna temperatura za dnevni boravak?

Koja je idealna sobna temperatura za dnevni boravak?

Koja je idealna sobna temperatura za dnevni boravak?

Svaka prostorija u stanu ili kući neće biti jednako zagrijana, niti je optimalna temperature za različite prostorije ista. Osim toga, treba razlikovati optimalnu temperaturu stana, posebno dnevnog boravka ljeti i zimi.

Dnevni boravak je prostorija u kojoj najčešće boravimo i to najčešće u laganoj odjeći, trenirkama, pamučnim majicama ili pidžamama gledajući televizor ili u sličnim laganim aktivnostima, te nije lako odrediti sobnu temperaturu koja će nam svima biti ugodna.

Sobna temperatura u dnevnom boravku zimi

Većina će reći što topliji dnevni boravak to bolje, međutim, morate znati kako će svaki stupanj temperature se pojaviti uvećanjem vašeg sljedećeg računa za oko 5 posto. Zbog toga se ne preporučuje grijati dnevni boravak preko 22 stupnja Celzija.

Većini ljudi, ovisno o navikama trebalo bi biti ugodno na temperaturi između 19 i 22 stupnja Celzija.

I to je neki raspon u kojem bi se trebali pronaći, ovisno o osobnim preferencijama, kao i ostalim uvjetima stanovanja.

Posljednjih godina sve je više preporuka o optimalnoj temperaturi, u nekim državama su predstavljeni normativi temperature u uredima, gdje je najčešće dnevna temperatura zimi, odnosno temperatura na koju se griju uredi definirana na 21 ili 22 stupnja s odstupanjima od +/- 2 stupnja, ovisno o podneblju i ostalim uvjetima.

Vlažnost zraka u dnevnom boravku

Osim temperature za dnevni boravak je bitna i vlažnost zraka kako bi uvjeti za stanovanje bili optimalni. Optimalna vlažnost zraka u stanu bi trebala biti 40-50%. Više: Kako povećati vlažnost zraka u stanu bez ovlaživača

Vlažnost zraka će se razlikovati od prostorije do prostorije u kući ili stanu. Najveća će vlažnost uglavnom biti u kupaoni.

Vlažnost zraka ispod 20% znači da je zrak suh, te može dovesti do određenih poteškoća poput suhih usta, suhog grla i problema s disanjem, povećava se mogućnost upala.

Istovremeno previsoka vlažnost zraka također nije dobra. U vlažnim prostorima veća je mogućnost pojave plijesni u prostoru, ali i upala u organizmu.

Vlažnost zraka može utjecati na percepciju temperature, stoga ako vam se čini previše toplo ili da imate prenisku temperaturu u stan, dok je ona postavljena na dobar raspon provjerite i vlažnost u stanu ili kući.

Činjenica je da je ljudsko tijelo prilagodljivo i da će se adaptirati na većinu prosječnih temperatura, te će na temperaturu koju netko ima u dnevnom boravku utjecaj imati i navike. Kako navika kolika je temperatura u prostoriji, tako i navika odijevanja.

No, neke procjene kolika bi trebala biti optimalna temperatura ne temelje se samo na navikama, nego i na nekim drugim činjenicama. Ali zbog navika netko će za jednu temperaturu reći da mu je previsoka, dok će ta ista sobna temperatura drugoj osobi biti preniska.

Sobna temperatura u dnevnom boravku ljeti

Optimalna temperatura dnevnog boravka bi se trebala razlikovati ljeti i zimi. Dok je ljeti adekvatna nešto viša temperatura, budući da su svi lakše odjeveni, te da su vani više temperature, treba zadržati prilagodljivost tijela. Stoga je ljeti optimalna temperatura dnevnog boravka čak 26 do 28 stupnjeva. Često se spominje da bi temperatura trebala biti postavljena oko 4 stupnja niže nego što je temperatura vani.

Sobna temperatura u dnevnom boravku

Istovremeno druge prostorije nemaju istu optimalnu temperaturu kao dnevni boravak. Tako da ovu temperaturu treba uzeti kao neku optimalnu za dnevni boravka. Više: Normalna (preporučena) sobna temperatura

Zašto je bitno kolika je sobna temperatura?

S jedne strane kako bi tijelo optimalno funkcioniralo, ali i lakše se prilagodilo vanjskim uvjetima. S druge strane mnoge agencije su počelo propisivati i predlagati optimalne temperature budući da se na taj način štedi na grijanju zimi (s ekološkog aspekta i aspekta očuvanja resursa) kao i na hlađenju ljeti.

Istovremeno, na taj način i pojedinci mogu doprinijeti zaštiti okoliša, ali i smanjenju osobnih računa režija.

Više:

https://www.testovi.covermagazin.com/?p=605

Komentari

Odgovori

*