29. travnja 2024.

Uređenje doma i interijera

Savjeti i ideje za uređenje doma – COVERmagazin.com

Moderne umjetničke slike za dnevni boravak – top trendovi

Moderne umjetničke slike za dnevni boravak – top trendovi

Izbor dekoracija za dnevni boravak je bitan u uređenju skoro kao i izbor ključnih elemenata namještaja. Dekoracije dnevnom boravku daju toplinu, osjećaj ugodnosti, ali i osobnosti.

Kod izbora slika za dnevni boravak treba voditi računa o nekoliko elemenata od veličine dnevnog boravka do korištenih boja u dnevnom boravku. Kako najbolje uskladiti boje u dnevnom boravku pročitajte:

Osnove usklađivanja boja kod uređenja doma

Ukoliko želite da dnevni boravak djeluje svjetlije birajte svijetle i tople boje.

Za moderno minimalističko uređenje dnevnog boravka birajte jednobojne ili crno bijele slike. Ukoliko je dnevni boravak minimalistički uređen tada vaš izbor slika može biti prilično širok, ovisno o tome da li želite unijeti malo kontrasta ili ostati u minimalističkom stilu uređenja doma. Dobar izbor su geometrijski strukturirane slike, geometrijski oblici ili linije.

Za klasičan stil koji naginje tradicionalnom stilu uređenja doma odličan izbor su i slike u takvom stilu. To su slike koje možda netko već ima na tavanu, ili slike koje su u tom stilu, s okvirima karakterističnim za ta razdoblja. Uz klasičan stil uređenja doma bolje bi bilo ne kombinirati moderne ili apstraktne slike.

Uz moderan stil uređenja dnevnog boravka slike s tradicionalnim okvirima nisu preporučljive. Čak i ako birate umjetničke slike iz takvih razdoblja preskočite okvire. Ručno oslikana platna, ulje na platnu i slično uklopit će se odlično u moderno uređenje dnevnog boravka, no, budite minimalist s okvirima.

Za moderno uređenja dnevnog boravka i dalje su popularne modularne slike, odnosno slike koje se sastoje od nekliko slika (3 do 5) a zajedno čine jednu cjelinu.

Moderne slike za dnevni boravak - top trendovi

Moderne apstraktne slike ostavljaju manje osoban dojam od slika na platnu. Stoga se i pri izboru slike vodite tom idejom.

Moderne slike za dnevni boravak - top trendovi

Ukoliko želite nešto osobnije tada možete izabrati neki poster koji se veže uz vaš omiljeni film, grad u kojem ste bili i takav poster uokviriti. Slike gradova mogu biti zanimljive na zidovima, no ukoliko su to neki apstraktni gradovi koji su samo slika i vi ne vežete ništa uz njih tada i dojam slika neće biti snažan kao fotografija grada koji nešto govori o vama.

Umjetničke slike na platnu su odličan izbor koji je možda nešto skuplje rješenje, ali i često i trajnije. No, opet se vodite tezom da odgovara prostoru ali i da imate neki razlog zašto ste izabrali baš tu sliku.

Moderne slike za dnevni boravak - top trendovi

Osobne fotografije s nekih vama važnih događaja ostavljaju snažan dojam i personalizirani stil, no i s takvih fotografijama treba biti oprezan i ne pretjerivati.

Dekoracije dnevnog boravka slikama koje imaju nekakvu priču uvijek snažnije djeluju.

Najmoderniji su kvadratne slike ili kombinacija tri kvadrata.

Popularni tipovi slika su grafika, apstraktni oblici, ali i slike krajolika u pastelnim bojama slično impresionizmu, Pop Art te Art Deco slike, no popularni su i posteri.

U sklopu općih eko trendova popularne su i slike zelenila, listova, biljaka, općenito slike o osviještenosti prirodom.

Moderne slike za dnevni boravak - top trendovi

Gdje smjestiti slike u dnevnom boravku?

Osim izbora tipa slike i boja bitne su i veličine kao i gdje smjestiti slike u dnevnom boravku.
Slike u dnevnom boravku su najčešće smještene iznad sofe ili trosjeda, dok ukoliko imate prostor spojen sa blagovaonom često je i smještanje slika iznad blagovaonskog stola.
Slike se mogu staviti i iznad komode ukoliko nisu visoke.

Slike u dnevnom boravku ukoliko stavljate iznad sofe dobro j da budu centrirane, a ako želite veću sliku neka bude maksimalno do rukohvata. Neka okvirna visina na kuju se stavljaju slike je do 120 cm od poda.

Moderne slike za dnevni boravak - top trendovi

Općenito možete staviti jednu veću sliku, par njih slične veličine ili više manjih. Nije preporučljivo kombinirati velike i male slike.

Osim iznad sofe popularno je postavljanje slika bočno od sofe, ovisno o tome kako vam prostor dozvoljava.

Moderne slike za dnevni boravak - top trendovi

Slike možete staviti i u bilo koji kut prostorije koji se malo izdvaja i ima dobro osvjetljenje.

Moderne slike za dnevni boravak - top trendovi

Vezano:

50 ideja kako urediti dnevni boravak