Osnove usklađivanja boja kod uređenja doma

Osnove usklađivanja boja kod uređenja doma

Bez obzira koliko novaca uloženo u uređenje doma primijetit ćemo da neki domovi zrače stilom i usklađenosti čim uđemo u njih, dok drugi ne ostavljaju dobar dojam, bez obzira što je u njima najskuplji namještaj.

U čemu je razlika?!

Osnova dobrog stila pri uređenju doma su pažljivo odabrane boje, jer ako uskladite boje u svome domu, on će ostavljati dojam s puno više stila i profinjenosti bez obzira na cijenu namještaja.  Zbog toga kod uređenja doma zaista je točna izreka da dobar stil puno više vrijedi od novaca.

1.    korak

Ovo je najvažniji korak, ako tu ne definirate precizno što želite, kasnije ćete teško imati usklađen dom.

Odlučite se hoćete li dom uređivati u toplim bojama ili hladnim.

Hladne boje su:

Boja limete,
Zelena,
Tirkizna,
Plava,
Ružičasta,
Ljubičasta,
Crna i sve nijanse sive (one se kod uređenja doma ubrajaju u hladne boje).
Bijela

Tople boje:

Boja vina (bordo),
Crvena,
Narančasta,
Smeđa,
Bež,
Žuta,
Maslinasto zelena,

Bijela (bijela boja se kod uređenja doma smatra neutralnom te se slaže i s toplim i hladnim tonovima, iako je efektnija u hladnim kombinacijama)

10 prekrasnih dnevnih boravaka bijele boje: ideje modernih bijelih dnevnih boravaka prema trendovima uređenja doma za 2020.

Iako vam se crna i siva mogu učiniti kao neutralne boje, najvažnije je da ne kombinirate nijanse smeđe i crnu ili sivu. Takve kombinacije djeluju neugledno, pa će vam stan uvijek djelovati neurednije nego što jest.

2.    korak

Odaberite temeljnu boju uređenja doma. Temeljna boja uređenja doma je obično bijela ili crna ako se radi o hladnim bojama, a bež i smeđa ako se radi o toplim tonovima.

3.    korak

Obično podne obloge (parket i laminat) se ne usklađuju prema ostatku doma i možete ih ignorirati, ali ako kupujete tepih on bi trebao biti usklađen.

4.    korak

Nakon što ste odabrali temeljnu boju, neka te boje budu glavni komadi namještaja. Slijedite pravilo da u domu imate maksimalno tri boje, s tim da krupne komade namještaja, tepihe i boju zidova birate u neutralnijim bojama, a ukrase i dekorativne predmete u izražajnijim bojama, kako vam dom ne bi djelovao ni bezlično, ni previše kričavo.

Dom bi trebao izgledati skladno i protočno, a boje se nadopunjavati i prelijevati, a ne odbijati jedna od druge. Naravno postoje opcije u kojima je moguće efektno kombinirati tople i hladne boje, ali takve kombinacije ostavite profesionalnim dizajnerima koji imaju ipak mnogo bolje oko od prosječne osobe koja samostalno uređuje svoj dom.

Primjer uređenja u hladnim bojama:

Primjeri uređenja u toplim bojama:

Kako uskladiti boje zidova i namještaja

Koje boje namještaja idu uz plavu boju zidova

Plava boja je hladna boja, a gledanje u nju vam pomaže da se opustite. Najbolja prostorija za plave zidove je tamo gdje se susreće mnogo ljudi, poput dnevnog boravka. Plava boja prikladna je i za spavaću sobu jer potiče opuštanje. Boje namještaja koje idu uz plavu boju zidova su zlatna, oker, ružičasta, zelena, žuto-zelena, bijela kao i plava u drugim nijansama.

Koje boje namještaja idu uz zelenu boju zidova

Zelena je također hladna boja, ona potiče opuštanje ali na drugačiji način od plave, zelena nas umiruje i odmara. To je boja koju ljudsko oko najviše voli. Zbog toga je odlična na zidovima svih prostorija u kojima se želite opušstati i dobro odmoriti. Boje namještaja koje idu uz zelenu su oker, plava, modra, ružičasta, crvena, siva, smeđa, bijela i zlatna.

Koje boje namještaja idu uz sive zidove

Siva je neutralna boja, nema neki poseban karakter i prilagođava se prostoru. Obično se za nju kaže da ne potiče neke emocije, pa je vrlo praktična boja. Bilo koju boju u domu možete ofarbati u sivo. Baš zbog toga odabir namještaja uz sivu boju zidova je vrlo osoban i ovisi o efektu koji želite polučiti. Možete sivu kombinirati s živahnim bojama, ali neki ljudi, posebno ljubitelji minimalizma vole sivu kombinirati s neutralnim bojama, posebno crnom i bijelom za što efektniji izgled.

Koje boje namještaja idu uz ružičaste zidove

Iako je ružičasta zapravo nijansa crvene, ne potiče agresivne emocije nego smiruje. Najbolje boje namještaja uz ružičaste zidove su zelena, oker, crvena, plava, zlatna i pastelno roza.

Koje boje namještaja idu uz crvene zidove

Crvena boja je agresivna, ali ima mnogo karaktera. Odlična je za kuhinje i blagovaonice. Odlično se slaže s namještajem zelen, ružičaste, bijele, smeđe, srebrne i zlatne boje.

Koje boje namještaja idu uz narančaste zidove

Narančasti zidovi potiču razgovor pa su idealni za blagovaonice i dnevne boravke. Najbolje je uz njih kombinirati namještaj tirkizne, limun zelene, smeđe i bijele boje.


Komentari

14 komentara na “Osnove usklađivanja boja kod uređenja doma”

  1. Koja boja namestaja bi po vasem misljenju pristajala uz sivi laminat i zidove boje limete.Imam kuhinju,trpezariju i dnevnu sobu u jednoj celini i tesko mi je da se odlucim,posebno posle ovog clanka prepunog divnih ideja.

  2. Uz sivi parket bi išla s hladnim bojama. Bijela, crna, modra, zeleno-tirkizna…

  3. Hvala Vam puno

  4. U pomoć !
    Postovani,blagavaona je jedan dio zida sivi kamen kod kamina,a namjestaj je crn(stolice,stol i komodica)koju boju zida preporucate uz bijeu?jer imam jedan mali komad zida izbocen pa bi odgovaralo ga odjelit drugom bojom(siva zar ne?)
    laminat je smed boja kestena zapravo.
    Kako mi je to otvoren prostor i u produzetku je dnevni boravak,laminat je isti,regal sivi a sjedeca garnitura kutna je smeda,koju boju zida stavit ??? Zelim da mi bijela prevladava ali zelim se poigrat sa zidom gdje je regal pa stavit u drugu boju da nebude bas cijeli boravak bijel i dosadan(a opet ne zelim sivu kad bi ona najvise odgovarala u blagovaonu). I jos soba,namjestaj je venge tamni sa malo bijeloga,laminat svijetliji,tu bi isto zeljela samo jedan zid naglasiti jacom bojom,a ostale svjetlije,pa i tu mi pomognite sa bojama molim vas!

  5. I molim vas jos,sto sa hodnikom tu sam skroz izgubljena,prije mi se svidala jedan tamniji ton zelene ali mislim da mi se nebi uklapao uz moje hladne tonove ,a njega nebi htjela bjelog imat jer ionako vecina zidova ce biti bijeli

  6. moj dnevni boravak je veliki i otvoren prostor zajedno s kuhinjom i blagavaonom, boja namještajaprevladava u bijeloj, svijetlo smeđoj i tamno smeđoj boji, jastuci i stolice u blagavaoni su u narančastoj boji. Koja boja zidova u dnevnom boravku po vašem mišljenju bi odgovarala?

  7. Koja boja zidova bi najviše pristajala prostoriji u kojoj su ujedno smeđa kuhinja, bijela blagovaonica i smeđi namještaj dnevne sobe. Laminat je tamno smeđe boje. Prostorija je relativno mala. Hvala na odgovoru.

  8. postovani,ukoliko u stanu bijelih zidova i sivog parketa imam na zidovima plave bordure oko otvora,moram li nuzno stan uredivat hladnim nijansama?naime,bordure su prisutne u svim prostorijama stana i nisam u mogucnosti uklanjati ih?lijep pozdrav.

  9. Htjela bih jedan zid dnevnog boravka u tamno smedju a ostale u svijetlo bez, sampanj.. ostatak namjestaja je neutralan, bez tonovi i imam divne bordo paravane pa me zanima kako bi to izgledalo sve na kraju.. Imate li mozda neki savjet i koju boju bih mogla da izaberem za police na tom tamnom zidu? pozdrav

  10. Molim vas koja boja zida u dnevnom boravku bi pristajala ako je kutna garnitura sivo crna , tepih narančato -crven … pločice u cijelom stanu mat svijetlo sive.
    hvala

  11. Molim vas za savjet i pomoc.
    Koja boja tepiha bih pristajala uz smedji (tamno) pod i namjestaj u kombinaciji bez-smedja.
    U naprijed vam se zahvaljujem na savjetu.
    Pozdrav

  12. plocice u kuhinji su smedjkaste gdje se prelijevaju,bez,siva,i svjetlo smedja nijansa kuhinja mi je u dvije boje bijela i jasen siva , kakav bi stol,stolice tepih i zavjese isle uz tu kombinaciju. hvala

  13. Trebam pomoć.. U kuhinji i dnevnom boravku su zidovi bijele boje, to je sve jedan veliki prostor. Vrata i parket u dnevnom su smeđe boje, kuhinja i regal za tv su bijele boje, a zavjese su guste, sivo crne boje i prostoru se i u kuhinji i u dnevnom… Koju boju bih izabrala za zidove? Mislila sam nijanse smeđe upotrijebiti ali neznan hoće li se uklopiti…

  14. Koju boju zidova odabrati uz wenge bijeli namještaj za dnevni boravak?
    I što najbolje kombinirati uz capuucino smeđu kuhinju?

Odgovori

*